Utorak, 30 svibnja, 2023

Nedeljko Čubrilović prkosi: “Odluka NSRS-a u skladu s pravom i pravdom, VSTV RS-a postojao i ranije”

Nemojte propustiti

Čubrilović je ponovio da je, “prema Ustavu BiH, pravosuđe u nadležnosti entiteta tako da Republika Srpska ne pokušava da preuzme ništa što joj ne pripada”.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Narodna skupština, usvajanjem Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske, u potpunosti postupila u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i Ustavom Republike Srpske u kome je određeno da postoji Visoko sudsko i tužilačko vijeće koji obezbjeđuje samostalnost, nezavisnost nepristrasnost, stručnost i efikasnost sudstva i tužilaštva.

„Narodna skupština Republike Srpske je ovaj zakon usvojila u formi nacrta i uputila ga u javnu raspravu, u trajanju od 60 dana. Nakon toga, zakon se u skupštinsku proceduru upućuje u formi prijedloga i tek onda ide na usvajanje i objavljivanje u Službenom glasniku“, pojasnio je predsjednik Čubrilović.

Upravo se čita:  Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

On je istakao da je Narodna skupština RS-a, kao najviše predstavničko, zakonodavno i demokratsko izabrano tijelo, “postupala u skladu sa pravom i pravdom jer je činjenica da su skoro svi domaći i međunarodni predstavnici nezadovoljni radom pravosudnih institucija, posebno onih na nivou Bosne i Hercegovine u čijem radu je evidentna pristrasnost i dvostruka praksa”.

„Visoki sudski i tužilački savjet Republike Srpske je postojao i ranije sve dok ga 2002. godine nije ukinuo visoki predstavnik za BiH i nametnuo Zakon o Viskom sudskom i tužilačkom savjetu na nivou BiH. Visoki predstavnik je i na taj način preuzeo ovlašćenja parlamenta i donosio zakone za koje nije imao legitimno i legalno pravo“, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Upravo se čita:  Michael Murphy, Christian Schmidt i Johann Sattler dobitnici "Večernjakovog pečata"

On je istakao da je na taj način visoki predstavnik za BiH, suprotno svim pravnim i političkim standardima, oduzeo ovlaštenje Narodnoj skupštini Republike Srpske da bira i razrješava sudije i predsjednike sudova, javne tužioce i zamjenike javnih tužilaca, što je neprihvatljivo.

„Zabrinjava površnost i neargumentovanost svih onih koji komentarišu i osuđuju odluke Narodne skupštine Republike Srpske koja je i dalje najfunkcionalniji i najefikasniji parlament u BiH“, istakao je predsjednik NSRS-a.

Upravo se čita:  Cvijanović glasala protiv da se 25. maj proglasi Danom žalosti u BiH

On je ponovio da je, “prema Ustavu BiH, pravosuđe u nadležnosti entiteta tako da Republika Srpska ne pokušava da preuzme ništa što joj ne pripada”.

„Narodna skupština će i u buduće da donosi zakone u skladu sa Ustavom, u interesu Republike Srpske i njenih građana, a koji su, na demokratski način, birali narodne poslanike da na najbolji mogući način zastupaju njihove stavove“, izjavio je predsjednik Narodne skupštine RS-a.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo