Utorak, 30 svibnja, 2023

Nedim Sladić: Iduće sedmice kreće pravo proljeće

Nemojte propustiti

– Iduće sedmice možemo reći da kreće pravo proljeće koje ove godine će pratiti u stopu kalendarski start, a prema trenutnim pokazateljima, sve do 26.03. preovladavat će pretežno sunčano vrijeme – piše Nedim Sladić, meteorolog Nove BH, u svojoj novoj kolumni.

Sredinom sedmice dotok hladnog zraka će se prekinuti jer će se centar anticiklone sa sjeveroistoka Europe izmjestiti nad centralni dio Europe, istočni i sjeveroistočni vjetar će oslabjeti, a sa zapada postepeno će nam pritjecati sve topliji zrak koji će se dodatno sušiti prelaskom preko Alpa, što će usloviti vrlo suh zrak te kompresiju zraka, uslovljavajući porast temperatura koje će od srijede ići i iznad 20 °C, a usljed jačanja visinskog grebena i pristizanja toplijeg zraka po visini sa jugozapada, u petak temperature zraka mjestimice na sjeveru i sjeverozapadu Bosne mogu dosegnuti lokalno i 25 °C, a u ostatku zemlje kretale bi se između 17 i 23 °C.

Upravo se čita:  Potresan status kćerke Nermina Nikšića: Kako djetetu objasniti da tetke više nema?

I jutra će od srijede postepeno biti sve toplija, a na minus ćemo zaboraviti u četvrtak, pa ćemo se i od proljetnog umora postepeno i polako početi oporavljati, kako će i nivo D vitamina zajedno sa temperaturama paralelno rasti, kao i samo lučenje hormona sreće (serotonin). Sve do pred kraj samog mjeseca naznake za padavine su minimalne, a na nuli su do 26.03.

Upravo se čita:  Nedim Sladić upozorava: U narednim satima nije isključena pojava bujičnih i urbanih plavljenja

No, sve ovo navedeno ima i svoju negativnu stranu

Suh zrak, sve više temperature zraka, prisutni istočni i sjeveroistočni vjetar i doslovno suha zemlja poput baruta su uslovi u kojima je rizik od požara iznimno visok, pa je vrlo važno obratiti pažnju prilikom proljetnog čišćenja, budući da postoje faktori koji uz malo nepažnje mogu dovesti do nekontrolisanog širenja.

Upravo se čita:  Slučaj u BiH: Dobio auto na korištenje, napio se pa ga zapalio

Sušan period već šteti poljoprivredi, a i hidroakumulacije su na izdisaju. Kako će temperature zraka u narednom periodu porasti, alergičari se mogu pripremiti na standardne probleme (alergijski rinitis), jer će se i cvjetanje sve više ubrzavati, naročito prema kraju sedmice.

A onda ostaje nada da nas nakon ovog toplog perioda na kraju marta u aprilu neće zakačiti još jedan mraz koji je zadnjih godina postao gotovo pa tradicionalna pojava.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo