Subota, 27 veljače, 2021

Nedostatak kontrole: Iz konzervi jedemo kontaminirane ribe i meso staro decenijama

Nemojte propustiti

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

Da li je konzervirana hrana idealna i savršena kao što nam to predstavljaju njeni proizvođači – pitaju ekolozi i napominju da su pojedine trgovinske kuće, radi zarade, spremne i na svjesno trovanje stanovnika.

konzervaOdavno postoje mišljenja da se paštete i razni mesne konzervirane prerađevine proizvode od otpadaka iz prerade, pa se odavno koristi izraz “pa-šteta, ali nije za baciti”!

Uslijed nedovoljnog monitoringa uvoznih i sumnjivih konzerviranih namirnica one su preplavile trgovine.

“Jedemo kontaminiranu ribu sa ogromnom količinom histamina, konzervirano meso staro desetinama godina, a u najnovije vrijeme nedefinisane paste koje su nastale dodavanjem pojačivača ukusa”, upozorava predsjednik Saveza ekoloških snaga jeveroistočne BiH Snežana Jagodić-Vujić.

Ona za Srnu kaže da danas konzerviranu hranu, uglavnom, konzumiraju ljudi koji za bolje ili nemaju vremena ili nemaju sredstava.

“Konzerviraju se sve vrste mesa, voće i povrće, napici i kombinovane prerađevine hrane. Sastav konzerviranih prerađevina je dostupan na uvid u izuzetno šturoj deklaraciji, a mnoštvo loših sastojaka skriva se od kupaca”, upozorava ona.

Konzerve se uvoze kao gotova prerađevina, a mijenja se njihova etiketa, čime se obmanjuje kupac, jer mu se pravi sadržaj skriva.

Vujićeva dodaje da je stanovništvo svjedok svakodnevnih napisa i upozorenja o štetnosti nekih konzerviranih namirnica – u većini slučajeva raznih vrsta riba i pašteta.

“Koliko možemo uticati da konzumiramo zdrave konzervirane namirnice – to je pitanje, jer su pojedine trgovinske kuće radi zarade spremne i na svjesno trovanje stanovnika dok ne budu otkrivene, a onda mijenjaju nazive i spoljašnju ambalažu i nastavljaju nas trovati”, kaže Vujićeva.

Kada se traži analiza nekog proizvoda, vidi se da su zakonske norme o dozvoljenim prisutnim količinama nekih sastojaka različite od zemlje do zemlje.

Danas, uglavnom, konzumiramo veoma stare prozvode, neprovjerene i one koji su pred istekom trajanja.

“To trgovinskim lancima daje ekstra zaradu, jer se sve plasira po cijenama najkvalitetnijih proizvoda, ili se, na takozvanim akcijama, sa malo nižom cijenom plasira na tržište. Materijalna i finansijska nemoć time nas primorava da jedemo otrove, jer za bolje nemamo sredstva”, upozorava predsjednica SES-a sjeveroistočne BiH.
(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

Možda vas zanima i ovo