Četvrtak, 4 lipnja, 2020

Nedostatak pšenice na svjetskom tržišta: Stručnjaci smatraju da bi se mogla ponoviti kriza koja je dovela do Arapskog proljeća

Nemojte propustiti

Automobil sletio u rijeku Lašvu, poginuo 27-godišnji mladić iz Visokog, još dvojica povrijeđenih

U nesreći smrtno je stradao A. M. rođen 1993. godine, dok su I.K. rođen 1993. godine i T. T....

Miletić o ubistvima u BiH: Pola Sarajeva zna ko je ubio Dženana Memića; Čuo sam određene informacije o slučaju “Dragičević”

Miletić je kazao da je čuo određene informacije i za smrt Davida Dragičevića u Banjoj Luci – ali da...

Sebija Izetbegović za RTRS: Zašto samo Novalić, zašto samo Bošnjaci?! Hajde svi da odgovaramo

- Iz SDA nisu branili Novalića, nego im nije jasno zašto nisu u istrazi bili svi. Pratim svu štampu,...

Ponovo uvedeni komercijalni letovi na sarajevskom aerodromu, ali samo na ovim linijama

Do kraja juna s letovima bi trebala početi i kompanija Eurowings prema Kelnu u Njemačkoj, kao i kompanija Croatia...

Ruska pšenica postala je dodatno zanimljiva zbog pada rublje u odnosu na dolar i euro, ali i zbog pada cijena nafte. Osim toga, i ove se godine očekuje jako dobra žetva. Rusija se u posljednjih 20 godina vratila kao jedan od glavnih igrača na tržištu žitarica – među najvećim je proizvođačima i prvi svjetski izvoznik.

Pandemija korona virusa uzrokovala je potres na svjetskom tržištu pšenice, prvi put u historiji cijena pšenice je veća od nafte. Glede situacije, stručnjaci smatraju da bi se mogla ponoviti kriza koja je dovela do Arapskog proljeća.

Dok je svijet u ovo doba pandemije koronavirusa bio opsjednut i krizom nafte, prateći svakodnevni pad cijena energenata, nekako po strani, gotovo nezamijećeno, potresla ga je kriza na jednom drugom tržištu – onom žitarica.

Pšenica postaje “žuta nafta”, pa i važnija od fosilnih goriva i njezinih derivata. Naime, prema podacima UN-ovih organizacija za poljoprivredu, hranu i zdravstvo, ta bi kriza, kao posljedica pandemije koronavirusa, mogla dovesti do globalne nestašice pšenice, a ponegdje izazvati i glad te destabilizirati mnoge zemlje i regije. Neki analitičari smatraju da bi se mogla ponoviti 2010. godina kada je zbog suše i slabije žetve u nekim vodećim proizvođačima žitarica došlo do nestašica žita u arapskim zemljama, što je, između ostalog, bio dodatni poticaj za val revolucionarnih prosvjeda poznat kao Arapsko proljeće čiji su najznačajniji “rezultati” građanski ratovi u Siriji i Libiji, koji se još nisu smirili.

Što se, dakle, sada dogodilo na tržištu pšenice? Rusija je, kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača i najveći svjetski izvoznik žitarica, obustavila izvoz do početka jula. Time je izazvala napetost na tržištima i paniku kod glavnih uvoznika, poput Egipta, Indonezije, Alžira, Maroka, Nigerije i posebno Turske, koji već imaju problema sa zalihama, ali i kupnjom tog važnog prehrambenog proizvoda. Pšenica je postala skuplja od nafte, što dosad nije zabilježeno u povijesti, prenosi Jutarnji.hr.

Ruska odluka “zatalasala” je globalno tržište, a izjava ruskog premijera Mihaila Mišustina unijela je nemir. Mišustin je rekao da su “potrebe domaćeg stanovništva važnije” te da “prioritet imaju naši građani”. To je mnogima bio znak da Rusija radi zalihe, u strahu da bi zbog koronavirusa moglo doći do problema sa pšenicom na domaćem tržištu pa joj je to potrebno za smirivanje vlastitih socijalnih napetosti.

Ruska pšenica postala je dodatno zanimljiva i zbog pada rublje u odnosu na dolar i euro, zbog pada cijena nafte. Osim toga, i ove se godine očekuje jako dobra žetva. Rusija se u posljednjih 20 godina vratila kao jedan od glavnih igrača na tržištu žitarica – među najvećim je proizvođačima i prvi svjetski izvoznik.

Zabrana izvoza sada se ne odnosi jedino na četiri postsovjetske države koje su u ruskoj orbiti: Armeniju, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Egipat, koji je najveći svjetski uvoznik , već je to nadoknadio iz Francuske, ali mnogi se pitaju što će biti dogodine s obzirom na ekonomsku recesiju koja će biti razorna baš u zemljama uvoznicama. Uz Egipat, najveći uvoznici pšenice su Indonezija, Brazil i Alžir.

I Nigerija već ima problema s količinama pšenice, a zbog naftne krize ima i rupe u državnoj blagajni. Zbog toga se mnogi pribojavaju da te zemlje neće moći kupiti dovoljnu količinu pšenice kako bi zadovoljile svoje potrebe.

Prema UN-ovim podacima, u Africi nedostatak hrane već osjeća oko 135 miliona ljudi, a tokom 2020. godine zbog pandemije bi se taj broj mogao povećati na čak 265 miliona ljudi koji će oskudijevati u hrani.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Slučaj u BiH: Provalnika zatekao u kući svog brata, “potegao” pušku i upucao ga

Provalnik je zadobio prostrijelnu ranu u predjelu noge i nakon što mu je ukazana ljekarska pomoć u Domu zdravlja...

Veliki porast novozaraženih: Dvije osobe preminule, 31 zaražena iz šest bh....

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su i dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona....

Automobil sletio u rijeku Lašvu, poginuo 27-godišnji mladić iz Visokog, još...

U nesreći smrtno je stradao A. M. rođen 1993. godine, dok su I.K. rođen 1993. godine i T. T. rođen 1992. godine zadobili tjelesne...

Carlsberg BH podržava ugostitelje u novom početku

Vrata ugostiteljskih objekata širom BiH, nakon obustave rada radi pandemije izazvane Corona virusom, ponovo su otvorena, a prvi gosti već su ispili svoja omiljena...

Sjeverna Makedonija zbog ubrzanog širenja koronavirusa ponovo uvela policijski sat

SJEVERNA MAKEDONIJA - Za poljoprivredne aktivnosti dozvoljeno je kretanje unutar seoskih područja isključivo za radne potrebe. Apoteke će nesmetano raditi, a Ministarstvo zdravstva pripremiće...

Možda vas zanima i ovo