Petak, 3 veljače, 2023

Negativne reakcije na obnovu stolarije na zgradi Vječne vatre, iz Delegacije EU umiruju javnost

Nemojte propustiti

Za vrijeme bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake potpisan je ugovor sa Delegacijom EU o zakupu prostorija.

Nakon što su u centru grada na zgradi Vječne vatre promijenjeni prozori odnosno postavljena nova stolarija koja izgledak kao PVC na zgradu koja se nalazi u obuhvatu nacionalnog spomenika Historijski urbani krajolik Sarajeva, uslijedile su brojne reakcije građana Sarajeva, ali i političara.

Federalni zastupnik Damir Mašić oglasio se na Twitteru.

“Do kraja se treba istjerati na čistac ko je ugradio ovo ruglo od PVC stolarije u epicentru grada i od koga su dobili odobrenje i dozvolu da to uopšte rade. Ono što mogu kao zastupnik u Parlamentu FBiH ću poduzeti”, naveo je Mašić.

On je dalje u prepisci sa kantonalnim zastupnikom Irfanom Čengićem kazao da se mora otkriti ko je dao dozvolu za ovaj urbicid.

“Pošto je zgrada navodno u vlasništvu FBiH, a prostor je navodno iznajmljen EU, bit će interesantno saznati ko je dao dozvolu za ovaj urbicid. Zbog toga ću do kraja insistirati na odgovornosti onoga ko je to dozvolio. Poseban skandal bi bio ako je urađeno bez dozvole vlasnika”, naveo je Mašić.

Oglasila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je kazala da zgradu koriste Ministarstvo finansija KS, Komisija za vrijednosne papire dok će EU info centar koristiti prizemlje. Ona je napomenula da je za veće radove trebala dozvola Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH.

Sarajlije su posebno vezane za ovu zgradu zbog spomen-obilježja Vječna vatra koja je upaljena 1946. godine kao spomenik oslobodiocima Sarajeva i žrtvama fašizma koji su pali u Drugom svjetskom ratu i simbol je grada.

Prema izvještaju koji je u junu 2022. godine razmatran na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva Federalno ministarstvo prostornog uređenja je dalo saglasnost za izvođenje istražnih radova nakon čega je trebalo završiti Glavni projekat.

Za vrijeme bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake potpisan je ugovor sa Delegacijom EU o zakupu prostorija.

U ugovoru koji su potpisali Grad Sarajevo i Delegacija EU u vezi iznajmljivanja prostora u prizemlju zgrade navodi se da Delegacija EU prihvata prostor u zatečenom stanju s tim da se mogu zahtijevati od Grada Sarajeva dalji radovi u slučaju da su zgrada ili instalacije nedovoljni za potrebe otvaranja i rada EU informativnog centra. Prema ugovoru Delegacija EU bi trebala zakupiti prostor od 669 metara kvadratnih u prizemlju zgrade. Delegacija se obavezuje da snosi troškove rekonstrukcije fasade, vanjske stolarije i krova cjelokupne predmetne zgrade u iznosu koji će se dogovoriti između ugovornih strana.

Iako se Delegacija EU obavezala da će izvršiti adaptaciju zakupljenih prostorija, Grad Sarajevo je dužan osigurati da su struktura i sve tehničke i druge instalacije u bezbjedonosnom i dobrom stanju i u skladu sa zdravstvenim i sigurnosnim propisima koji se primjenjuju u BiH, kao i da su dovoljnog kapaciteta i kvaliteta pružanja potrebnih usluga za potrebe Delegacije EU.

Nakon negativnih reakcija oglasili su se iz Delegacije EU.

“Ako ste zabrinuti za prozore nove zgrade ‘Europe House’ (treba da se otvori u proljeće 2023.), molimo da vas razuvjerimo. Prozorski okviri su svježe ofarbano drvo (ne PVC). Kada fasada zgrade bude u potpunosti restaurirana, skladno će se uklopiti sa zgradom kao i okolnim prekrasnim arhitektonskim blagom”.

Kažu da su planove odobrile nadležne vlasti na nivou Federacije i kantona uz puno poštovanje jedinstvene kulturne baštine Sarajeva.

“Nakon restauratorskih radova, ‘Europe House’ će biti atraktivan i živahan centar koji će obogatiti kulturni život prekrasnog Sarajeva i radujemo se što ćemo za nekoliko mjeseci dočekati naše prve goste”, dodali su.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vlada FBiH saglasna o produženju zabrane izvoza drvnih sortimenata do juna

Privremena zabrana odnosi se na izvoz šumskih drvnih sortimenata svrstanih u jedanaest tarifnih oznaka, a koje uključuju neobrađeno drvo. Vlada...

Možda vas zanima i ovo