Utorak, 22 lipnja, 2021

Negirao navode Žurnala: Mato Đaković objasnio zašto je vozio automobil hrvatskog konzula

Nemojte propustiti

Novinar i voditelj Mato Đaković, koji se spominje u slučaju o vrbovanju pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja odbacio je sve optužbe, te najavio tužbe protiv portala Žurnal.info i Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH.

– Ovo je bolestan um napravio, ali ja znam odakle pušu vjetrovi, rekao je Mato Đaković za Oslobođenje. To je reakcija urednika emisije Telering koja se emituje na RTRS-u povodom informacija koje je objavio portal Žurnal.info o navodnom vrbovanju selefija za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona, a u kojem je, prema pisanju pomenutog portala veza bio Đaković.

– U životu nisam bio u kontaktu ni sa kakvom obavještajnom službom. Možda sam im interesantan kao i ovim našim, ali Bože moj, nemam ništa protiv toga. Oružje sam zadnji put nosio u JNA, a čak ni u ovom posljednjem ratu nisam imao oružje jer sam radio kao novinar tako da uopšte ne vidim kako i po kojem osnovu mene povezuju za bilo šta. U selu Dubnica koje se nalazi negdje kod Kalesije nikad nisam bio, u Zenici nisam bio zadnjih 15 godina. To su sve konstrukcije i zato sam danas demantovao sve ove informacije i naravno nakon toga će uslijediti tužbe protiv Žurnala i Avde Avdića, kao i Dragana Mektića. Drago mi je da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet. Neka se svi saslušaju da vidimo je koje nalogodavac jer ovo je stavljanje mete na glavu. I to što su me slikali u Živinicama je protuzakonito, kazao je Đaković.

S obzirom na to da je Žurnal uslikao Đakovića kako ulazi u BMW X3 s diplomatskim tablicama, pitali su ga kako odgovara na optužbe Žurnala da mu je konzulat Hrvatske u Tuzli na čijem je čelu konzul Hrvatske u BiH Ivan Bandić dodijelio na korištenje službeno vozilo:

– To nije službeno auto hrvatske Vlade. Na njemu jesu bile plave tablice. 10. januara sam kupio auto od Ivana Bandića. To je njegov privatni automobil. Auto nisam na sebe mogao prevesti dok nisam dobio rješenje iz carinske uprave. Rješenje sam dobio 8.marta i uredno sam platio porez i carinu na to auto. Auto je danas moje. Jednom prilikom sam Bandiću rekao da mi je automobil pokvaren i da želim kupiti drugi. Tada mi je Bandić rekao da ima jedno koje mu ne treba i koje želi prodati kako bi kupio sebi drugi, novi automobil. Sad su mene zadeverali, možda ima “bubica” u autu. Neko pokušava da me osramoti, a u 27 godina moje novinarske karijere nikad me niko nije tužio. Uz to moram reći da ja ovu zemlju volim više svi oni gore koji ovo rade, kaže Đaković.

Đaković je odgovorio da se poznaju s obzirom da Bandić u Tuzli konzul već četiri-pet godina. S njim se upoznao u tenis klubu u Tuzli.

“Viđamo se na tenisu i na javnim mjestima. Mi smo prijatelji. Ja znam da je Bandić radio kao obavještajac. Ovdje je prije bio i jedan drugi konzul koji nije bio obavještajac i s njim sam bio u dobrim odnosima”, kaže Đaković.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo