Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Neizvjesno ukidanje “bijelog hljeba”

Nemojte propustiti

Ilustracija, Foto: Radiosarajevo.ba
Ilustracija, Foto: Radiosarajevo.ba

Mada je Vlada FBiH nedavno prihvatila inicijativu kojom je predloženo ukidanje prava funkcionera i njihovih savjetnika da dobijaju platu nakon prestanka mandata, neizvjesno je kada će biti izmijenjen zakon u ovom pravcu i da li će se on “stići” primjenjivati na aktuelni saziv vlasti FBiH.

Denis Telić iz nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa, koji prati rad federalnog nivoa vlasti, istakao je da je u pitanju zakašnjela reakcija vlasti na nelogičnost primanja visokih plata i nakon prestanka funkcije te da će ovo mnogi građani prepoznati isključivo kao predizborni trik.

“Pitanje je hoće li biti usvojene izmjene zakona i hoće li se one uopšte odnositi na aktuelni saziv. Vjerovatno se to pravi za naredne mandate”, dodao je Telić i naglasio da su inicijative za ovakvu vrstu odluke bile upućivane i mnogo ranije.

I neki poslanici u Parlamentu FBiH sumnjaju da će biti vremena sve usvojiti do opštih izbora u oktobru kako bi “bijeli hljeb” bio ukinut za predstavnike sadašnje izvršne i zakonodavne vlasti.

Nasir Beganović, poslanik opozicionog SBB-a u Predstavničkom domu i član Odbora za pravdu i opštu upravu, smatra da je usvajanje inicijative za ukidanje “bijelog hljeba” predizborni trik SDA i SDP-a te da, s obzirom na procedure koje moraju proći svake izmjene zakona, teško da će se ovo stići usvojiti.

Irfan Ajanović, poslanik SDA, kazao je, pak, da podržavaju ukidanje “bijelog hljeba” i za to su da to bude urađeno u ovom mandatu, ali nije siguran da će neke druge stranke to prihvatiti.

“Pretpostavljam da će se doći do srednjeg rješenja, da se približi socijalnom statusu društva i, sa druge strane, vodeći računa da izabrani dužnosnici ne ostanu bez ikakvog hljeba po prestanku funkcije”, dodao je Ajanović.

U Ministarstvu pravde FBiH kazali su da se radi na izmjeni Zakona o platama i naknadama u organima vlasti, kao i da je u planu izmjena Uredbe o naknadama koje nemaju karakter plata. Međutim, napomenuli su da ne mogu reći koja rješenja predviđaju izmjene zakona dok ne dođu na Vladu FBiH, ni kada će one biti okončane, a ministra pravde FBiH Zorana Mikulića nismo uspjeli dobiti.

Inicijativu za izmjenu Zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH uputila je Skupština Zeničko-dobojskog kantona i Vlada FBiH ju je prihvatila uz obrazloženje da su u aprilu u svoj program rada za ovu godinu uvrstili prijedloge poslodavaca i sindikata kojima se predviđa i ukidanje takozvanog bijelog hljeba.

Zakon o platama i naknadama u organima vlasti FBiH predviđa da ministri, premijer, predsjednik i dopredsjednici FBiH, parlamentarci i njihovi savjetnici imaju naknadu plate nakon prestanka obavljanja javne funkcije.

Nosioci izvršne vlasti i izabrani dužnosnici na ovo imaju pravo godinu dana, odnosno do zasnivanja novog radnog odnosa ili odlaska u penziju, a savjetnici šest mjeseci. Iznos samih njihovih plata, kada se pomnoži osnovica od 315 KM i pripadajući koeficijent, trenutno se kreće od 2.457 KM za poslanike i delegate do 3.150 KM za predsjednika FBiH, a 2.016 KM za savjetnike.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žestok sukob Cece i Bosanca u “Zvezdama Granda”

– Ovo je za 6 ko kuća! Ko nije glasao? Sad ću krvi da vam se napijem – šaljivo...

Možda vas zanima i ovo