Subota, 10 lipnja, 2023

Nekada su imali dobre plate, sada su žrtve mobinga: “Pošalju nas kući i pišu to kao godišnji odmor”

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

Više od 30 radnika je prošle godine dalo otkaz u Cimosu, a sindikat procjenjuje da će ove godine još veći broj radnika napustiti fabriku.

Ekonomski status radnika glavni je razlog najave štrajka radnika fabrike Cimos iz Gradačca. Radnici se žale i na loše uslove rada i mobing, a u prošloj godini 30-ak radnika je napustilo fabriku i otišlo u Njemačku.

Uprava je prihvatila poziv sindikata i u narednim sedmicama vodiće se pregovori o zahtjevima sindikata. Ako pregovori ne uspiju, radnici će stupiti u štrajk 28. marta, javlja BHRT.

Oko 280 radnika gradačačke fabrike Cimos, koja poizvodi dijelove za automobilsku industriju, imali su prije desetak godina i do 30 posto veće plate od plata radnika u bh. industriji. Međutim, plate su uglavnom ostale na istom nivou, a sindikat se nije uspio izboriti za njihovo povećanje uprkos nekoliko radničkih protesta.

Upravo se čita:  Sarajevska policija oduzela automobil: Vozač imao 270.000 KM neplaćenih kazni

“Trenutno u Cimosu prosjek sa svim dodacima, sa toplim obrokom, prevozom, noćnim radom, izađe negdje oko 900 KM, 950 KM, a federalni je otišao preko 1.000 KM. Znači stagnirali smo u platama, kaže Miralem Topalović, predsjednik Sindkata Cimosa.

Radnici se žale i na česta kršenja radničkih prava iz kolektivnog ugovora i zakona o radu.

“Jednostavno uzimaju, čopkaju dan po dan godišnjeg odmora. Ako slučajno nije bilo materijala u tvornici za taj dan i vrate radnika nazad, oni tu njemu pišu kao godišnji odmor“, navodi radnik Izudin Mešanović.

Upravo se čita:  Pregled ili smrt, nešto će prije doći: Pokušaj liječenja u Sarajevu

Uprava tvrdi da su radnicima u proizvodnji prošle godine povećali plate od 1 posto do 30 posto i da je to povećanje obuhvatilo tri četvrtine proizvodnih radnika. Kako radnik može biti zadovoljan i produktivan sa platom od 450 eura. Direktor smatra da država u ovom ima veću odgovornost.

Više od 30 radnika je prošle godine dalo otkaz u Cimosu, a sindikat procjenjuje da će ove godine još veći broj radnika napustiti fabriku. Uprava je zabrinuta zbog odlaska radnika, ali rješenje bi moglo biti čisto tehnokratsko.

Upravo se čita:  Neko je u Širokom Brijegu bacio hrpu banana: Jesu li upravo to 'kokainske banane'?

Dio odgovora, zašto aktuelna uprava gradačačkog Cimosa ovako jednostavno gleda na problem odlaska radnika, vjerovatno leži u činjenici da se već duže vremena vode pregovori o prodaji ove fabrike. Iz ovoga bi se moglo i zaključiti da će sindikat tokom marta voditi tvrde pregovore sa upravom o poboljšanju materijalnog položaja radnika.

Pročitajte još

Izdvajamo

Nizozemska: EUFOR u slučaju secesije spreman da interveniše u BiH

"Komanda EUFOR-a situaciju u BiH trenutno ocjenjuje relativnom stabilnom, a situacija u RS i antagonistički stav predsjednika Dodika zabrinjavaju",...

Možda vas zanima i ovo