Utorak, 17 svibnja, 2022

Nekada su imali dobre plate, sada su žrtve mobinga: “Pošalju nas kući i pišu to kao godišnji odmor”

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

Više od 30 radnika je prošle godine dalo otkaz u Cimosu, a sindikat procjenjuje da će ove godine još veći broj radnika napustiti fabriku.

Ekonomski status radnika glavni je razlog najave štrajka radnika fabrike Cimos iz Gradačca. Radnici se žale i na loše uslove rada i mobing, a u prošloj godini 30-ak radnika je napustilo fabriku i otišlo u Njemačku.

Uprava je prihvatila poziv sindikata i u narednim sedmicama vodiće se pregovori o zahtjevima sindikata. Ako pregovori ne uspiju, radnici će stupiti u štrajk 28. marta, javlja BHRT.

Oko 280 radnika gradačačke fabrike Cimos, koja poizvodi dijelove za automobilsku industriju, imali su prije desetak godina i do 30 posto veće plate od plata radnika u bh. industriji. Međutim, plate su uglavnom ostale na istom nivou, a sindikat se nije uspio izboriti za njihovo povećanje uprkos nekoliko radničkih protesta.

“Trenutno u Cimosu prosjek sa svim dodacima, sa toplim obrokom, prevozom, noćnim radom, izađe negdje oko 900 KM, 950 KM, a federalni je otišao preko 1.000 KM. Znači stagnirali smo u platama, kaže Miralem Topalović, predsjednik Sindkata Cimosa.

Radnici se žale i na česta kršenja radničkih prava iz kolektivnog ugovora i zakona o radu.

“Jednostavno uzimaju, čopkaju dan po dan godišnjeg odmora. Ako slučajno nije bilo materijala u tvornici za taj dan i vrate radnika nazad, oni tu njemu pišu kao godišnji odmor“, navodi radnik Izudin Mešanović.

Uprava tvrdi da su radnicima u proizvodnji prošle godine povećali plate od 1 posto do 30 posto i da je to povećanje obuhvatilo tri četvrtine proizvodnih radnika. Kako radnik može biti zadovoljan i produktivan sa platom od 450 eura. Direktor smatra da država u ovom ima veću odgovornost.

Više od 30 radnika je prošle godine dalo otkaz u Cimosu, a sindikat procjenjuje da će ove godine još veći broj radnika napustiti fabriku. Uprava je zabrinuta zbog odlaska radnika, ali rješenje bi moglo biti čisto tehnokratsko.

Dio odgovora, zašto aktuelna uprava gradačačkog Cimosa ovako jednostavno gleda na problem odlaska radnika, vjerovatno leži u činjenici da se već duže vremena vode pregovori o prodaji ove fabrike. Iz ovoga bi se moglo i zaključiti da će sindikat tokom marta voditi tvrde pregovore sa upravom o poboljšanju materijalnog položaja radnika.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kafići naplaćuju i vodu sa česme, pogledajte kako “divljaju” cijene u Njemačkoj

Ako želite popiti malu čašu vode uz kafu u kafiću ili restoranu, morate to platiti. Čak i tamo gdje...

Možda vas zanima i ovo