Četvrtak, 25 travnja, 2024

Nekada su imali dobre plate, sada su žrtve mobinga: “Pošalju nas kući i pišu to kao godišnji odmor”

Autor:BHRT

Preporučeno

Više od 30 radnika je prošle godine dalo otkaz u Cimosu, a sindikat procjenjuje da će ove godine još veći broj radnika napustiti fabriku.

Ekonomski status radnika glavni je razlog najave štrajka radnika fabrike Cimos iz Gradačca. Radnici se žale i na loše uslove rada i mobing, a u prošloj godini 30-ak radnika je napustilo fabriku i otišlo u Njemačku.

Uprava je prihvatila poziv sindikata i u narednim sedmicama vodiće se pregovori o zahtjevima sindikata. Ako pregovori ne uspiju, radnici će stupiti u štrajk 28. marta, javlja BHRT.

Oko 280 radnika gradačačke fabrike Cimos, koja poizvodi dijelove za automobilsku industriju, imali su prije desetak godina i do 30 posto veće plate od plata radnika u bh. industriji. Međutim, plate su uglavnom ostale na istom nivou, a sindikat se nije uspio izboriti za njihovo povećanje uprkos nekoliko radničkih protesta.

Upravo se čita:  Hoće li se janjac “okrenuti”? Evo kakvo nas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

“Trenutno u Cimosu prosjek sa svim dodacima, sa toplim obrokom, prevozom, noćnim radom, izađe negdje oko 900 KM, 950 KM, a federalni je otišao preko 1.000 KM. Znači stagnirali smo u platama, kaže Miralem Topalović, predsjednik Sindkata Cimosa.

Radnici se žale i na česta kršenja radničkih prava iz kolektivnog ugovora i zakona o radu.

“Jednostavno uzimaju, čopkaju dan po dan godišnjeg odmora. Ako slučajno nije bilo materijala u tvornici za taj dan i vrate radnika nazad, oni tu njemu pišu kao godišnji odmor“, navodi radnik Izudin Mešanović.

Upravo se čita:  Objavljena prognoza za dane vikenda: Najavljeni lokalni pljuskovi i grmljavina u dijelovima BiH

Uprava tvrdi da su radnicima u proizvodnji prošle godine povećali plate od 1 posto do 30 posto i da je to povećanje obuhvatilo tri četvrtine proizvodnih radnika. Kako radnik može biti zadovoljan i produktivan sa platom od 450 eura. Direktor smatra da država u ovom ima veću odgovornost.

Više od 30 radnika je prošle godine dalo otkaz u Cimosu, a sindikat procjenjuje da će ove godine još veći broj radnika napustiti fabriku. Uprava je zabrinuta zbog odlaska radnika, ali rješenje bi moglo biti čisto tehnokratsko.

Upravo se čita:  Jutro donijelo minuse i mraz u većem dijelu BiH, evo šta nas očekuje narednih dana

Dio odgovora, zašto aktuelna uprava gradačačkog Cimosa ovako jednostavno gleda na problem odlaska radnika, vjerovatno leži u činjenici da se već duže vremena vode pregovori o prodaji ove fabrike. Iz ovoga bi se moglo i zaključiti da će sindikat tokom marta voditi tvrde pregovore sa upravom o poboljšanju materijalnog položaja radnika.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas obilježava godinu dana rada aktuelnog saziva. Tim povodom je održana i sjednica Vlade,...

Još vijesti za vas