Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Neke od njih i naseljive: Otkrivene 1284 nove planete

Nemojte propustiti

NASA je jučereašnjoj konferenciji za medije objavila kako je pomoću svemirskog teleskopa Kepler pronašla 1.284 nove planete, od kojih bi devet mogle biti teoretski nastanjive.

Teleskop Kepler je u svemir lansiran 2009. godine i dosad je napravio već brojna otkrića egzoplaneta, no ovo najnovije, čini se, dovoljno je veliko da se oko njega sazove posebna pressica u NASA-i.

Kepler je dosad otkrio oko 1.000 egzoplaneta, no njegova misija nije bila bez problema.

U aprilu je Kepler pao u takozvani izvanredni režim rada, no naučnici su uspjeli uspostaviti kontakt s teleskopom i reorjentirati njegov pogledprema središtu Mliječne staze (naše galaksije), kako bi obavio još jednu rundu lova na egzoplanete.

“Ovo otkriće nam daje nadu da negdje u svemiru, oko zvijezde slične našem Suncu, možemo otkriti drugu Zemlju”, rekao je Ellen Stofan, naučnik NASA-e.

Kepler se trenutno nalazi na 75 miliona kilometara od Zemlje, a signalu s njega, pri brzini svjetlosti, treba 13 minuta da stigne do Zemlje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tragedija u BiH: Poznat identitet poginulih mladića, bavili se sportom

Poznat je identitet stradalih mladića u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22:00 sata na magistralnom putu M-106...

Možda vas zanima i ovo