Utorak, 16 kolovoza, 2022

Neki novi vjetrovi u Srbiji? ‘Kurir’ zločin u Srebenici nazvao genocidom! RTRS stidljivo objavio kratku vijest…

Nemojte propustiti

– U Memorijalnom centru Potočari danas se obeleževa 27. godišnjica gencoida u Srebrenici – piše u Kurirovom tekstu

Kao i svake godine 11. jula, i ove su brojni mediji u svijetu i regionu prenosili komemoraciju u Potočarima i izvještavali o kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru u kojem su ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida u Srebrenici.

Međutim, u oči upada i da je jedan od najglasovitijih Vučićevih tabloida, Kurir, ove godine također pratio komemoraciju u Potočarima te, za razliku od prethodnih godina, u izvještaju koristio termin genocid.

– U Memorijalnom centru Potočari danas se obeleževa 27. godišnjica gencoida u Srebrenici.U Potočare su stigle hiljade ljudi, koji će prisustvovati komemoraciji i sahrani još 50 identifikovanih žrtava.

Zamenik načelnika Srebrenice Hamdija Fajzić rekao je u svom obraćanju u nekadašnjoj fabrici akumulatora u Potočarima da je preživeo genocid u Srebrenici, ističući da taj grad zaslužuje da živi.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit je rekao da “ko god pokuša negirati genocid u Srebrenici, umanjiti ga ili poreći, živi učauren u svesno odabranom neznanju” – navodi se u uvodnom dijelu teksta koji dalje možete pročitati ovdje.

No, za razliku od Kurira, u Republici Srpskoj slika je drugačija… Bar kada su u pitanju mediji u Dodikovoj sjeni, poput RTRS-a gdje je komemoracija u Potočarima tek usput zabilježena u dnu stranice, kao kratka vijest, naravno bez pomena – genocida!

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo