Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Nekoliko korisnih savjeta za ishranu u ljetnim danima

Nemojte propustiti

Sa dolaskom ljeta i visokih temperatura obavezna je promjena jelovnika, ali i veća opreznost pri kupovini, čuvanju i obradi namirnica, upozorili su stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

voce“Najvažnije je da se unosi dovoljno tečnosti, pa se osim vode preporučuju čorbe, supe, voćni sokovi i čajevi”, rekla je načelnica Odjeljenja za unapređenje ishrane i kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane u zavodu dr Vesna Pantić-Palibrk.

Ona je dodala da je poželjno da se ljeti jede što više voća i povrća, ribe i mesa, a da se jela pripremaju na što manje ulja i masti.
“Zaraza mikroorganizmima iz hrane čak i ne mora da bude praćena simptomima ili može da se manifestuje samo kao blag crijevni poremećaj”, rekla je ona i napomenula da postoje i slučajevi kad trovanje hranom dovodi do velikog gubitka tečnosti i poremećaja zdravlja sa kobnim posljedicama.

Dr Pantić-Palibrk je zbog toga upozorila da prilikom kupovine treba voditi računa o izgledu namirnica. Za meso je, na primjer, važno da ima normalnu boju i elastičnost na pritisak, da je bez neprijatnog ili kiselkastog mirisa.

Ona je preporučila da se lakokvarljivi proizvodi kupuju samo u radnjama u kojima se drže u rashladnim uredajima i da se obavezno pogleda datum proizvodnje i rok upotrebe. Mliječni proizvodi kao što su sir i kajmak moraju da se kupuju na mliječnim pijacama koje imaju rashladne uređaje, a nikako na tezgama.

Ističući da su podjednako važni higijena i čuvanje, dr Pantić-Palibrk je dodala da namirnice treba dobro oprati pod mlazom čiste vode – svaki list lisnatog povrća posebno, kupus prije i poslije sječenja, krastavce prije i poslije čišćenja, jagode najprije zajedno, a zatim svaku pojedinačno…

Hrana se uvijek priprema u čistom posuđu, opranim priborom i na očišćenim radnim površinama. Termički obrađeno meso ili suhomesnate proizvodi koji su spremni za korišćenje ne treba sjeći na istoj radnoj površini kao i sirove.
Većina namirnica, posebno meso i jaja, moraju da budu dobro termički obrađeni, da bi se izbjegle moguće posljedice po zdravlje. Poslije pripremanja, hranu bi trebalo poslužiti što prije ili je brzo ohladiti i do serviranja čuvati u rashladnom uređaju, istakla je dr Pantić-Palibrk.

“U frižideru jelo može da se čuva do pet dana, a ako želite da ga čuvate duže, zamrznite ga odmah poslije rashlađivanja”, preporučila je ona.

Hrana se najčešće zagadi prljavim rukama, rekla je dr Pantić-Palibrk i podsjetila da je često pranje ruku jedna od obaveznih preventivnih mjera za čuvanje zdravlja.

(Tanjug)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo