Subota, 19 lipnja, 2021

Nelegalni vodiči zbunjuju turiste

Nemojte propustiti

Turisti (Foto: Arhiv)
Turisti (Foto: Arhiv)

Nelegalni turistički vodiči, koji su posljednjih mjeseci preplavili bh. gradove, svojim radom nanose štetu zemlji i zbunjuju turiste, koji u svijet odnose pogrešnu sliku o BiH i njenim znamenitostima, upozorili su legalni vodiči.

Ističu da su zbog ovakve situacije turisti često zbunjeni, te da brzo uvide da su žrtve obmane.

“U Sarajevu je 90 odsto vodiča nelegalno. Oni, pored toga što pojedinačno obmanjuju turiste, organizuju i ekskurzije. Time se često bave stranci koji pojma nemaju o BiH i o tome šta se kroz istoriju dešavalo u ovoj zemlji”, kazao je Zijad Jusufović, predsjednik Udruženja turističkih vodiča Kantona Sarajevo.

Dodao je da ima i građana koje njihovi poznanici iz hotela angažuju kako bi goste proveli kroz grad, bez obzira što nisu ovlašteni za taj posao. Ovakvi slučajevi su, ističe, sve učestaliji.

“Ljudi, želeći da što prije završe turu, pričaju gluposti o Sarajevu. Stranac želi čuti šta je sahat na sahat-kuli, a dobiće odgovor da je on pokvaren, zatim želi vidjeti vjerske objekte i muzeje i u njih ući, ali vodič ne želi pokazivati neznanje ili rizikovati sukob sa kustosom pa će reći da tu nema ništa vrijedno da se vidi. Ima i onih koji kažu turistima da ne troše puno na čaršiju jer time jačaju Al Kaidu”, kaže Jusufović.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu ima 20 licenciranih turističkih vodiča.

Asja Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističke zajednice FBiH i Turističkog udruženja BiH, ističe da u jeku sezone imaju od 30 do 50 vodiča, kako onih koji glume ovu funkciju, tako i onih koji su za to licencirani.

Kako kaže, najveći problem im predstavljaju grupe stranaca koje sa sobom dovode vodiče.

“Kako može neko ko dođe iz Slovenije bolje poznavati Sarajevo nego onaj ko je rođen u tom gradu, a uz to ima licencu”, naglašava Hadžiefendić-Mešićeva.

Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banjaluka, kaže da se do sada nisu susretali s ovim problemom.

“Imamo 12 licenciranih vodiča i to je zasad dovoljno. Imamo i dobru saradnju sa turističkim agencijama i do sada nije bio slučaj za koji bismo mogli da tvrdimo da je bilo zloupotrebe”, rekao je Barašin.

Naglašava da agencijama nije u interesu da se bave nelegalnim radnjama jer za to slijede novčane kazne.

Prema njegovim riječima, sa stranim turistima često dolaze pratioci koji su iz njihovih agencija.

“Nakon što se smjeste, oni obično potraže domaće vodiče koji im pokazuju željene destinacije”, rekao je Barašin.

Izvor: Nezavisne novine

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo