Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Nelson Mandela proslavlja 95. rođendan

Nemojte propustiti

Lider borbe protiv aparthejda Nelson Mandela danas proslavlja svoj 95. rođendan u bolnici u Pretoriji, gdje je hospitalizovan već šest sedmica.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Predsjednik Jacob Zuma, koji je uputio Mandeli rođendanske čestitke, rekao je da se njegovo zdravlje “lagano popravlja”.

“Madiba ostaje u bolnici u Pretoriji, ali su ljekari potvrdili da se njegovo zdravstveno stanje polako poboljšava”, naveo je predsjednik u saopštenju, koristeći Mendelino porodično ime.

Mandela je u kritičnom, ali stabilnom stanju primljen u bolnicu 8. juna zbog plućne infekcije.

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan Nelsona Mandele – za slobodu, pravdu i demokratiju.

U Južnoafričkoj Republici, ali i širom svijeta, djeca će u školama započeti dan pevajući “Srtćan rođendan Madibi”, prenosi danas BBC.

UN su se pridružile fondaciji Nelsona Mandele, koja 18. jula, na dan njegovog rođenja, posvećuje “67 minuta pomoći drugima”.

Ova akcija simbolično označava 67 Mendelinih godina kao advokata, aktiviste, zatvorenika i predsjednika.

Volonteri će provesti 67 minuta u obnovi škola i sirotišta, čišćenju bolnica i podjeli hrana siromašnima.

Generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon odao je počast Nelsonu Mandeli, koga je nazvao “gigantom našeg vremena”, i apelovao na globalnu akciju na izgradnji miroljubivog, ravnopravnog i održivog svijeta.

– Dok upućujemo najbolje želje predsjedniku Mandeli za njegov 95. rođendan, također bismo trebali poduzeti akcije za dobrobit drugih – navodi Ban u poruci povodom Međunarodnog dana Nelsona Mandele, koji su proglasile Ujedinjene nacije kako bi se obilježila 67. godišnjica Mandelinog rada u javnoj službi, prenosi agencija Xinhua.

Čelnik UN-a pozvao je ljude širom svijeta da u četvrtak posvete barem 67 minuta svog vremena kako bi odali počast bivšem južnoafričkom čelniku koji je posvetio 67 godina svog života borbi za ljudska prava i društvenu pravdu.

– Suština Međunarodnog dana Nelsona Mandele je u predanom radu za ljude naše planete – izjavio je Ban, dodajući kako je cilj Svjetske organizacije “mobilizirati ljudski rod na izgradnji miroljubivog, ravnopravnog i održivog svijeta”.

– To je najbolji način na koji možemo odati počast izuzetnom čovjeku koji otjelovljuje najviše vrijednosti humanizma – izjavio je Ban, koji je nazvao Mandelu “univerzalno cijenjenim čelnikom”.

– U ova teška vremena, naše misli i molitive su s Mandelom, njegovom porodicom i narodom Južne Afrike. Jedinstveni smo u divljenju prema gigantu naših vremena – izjavio je Ban.

Izvor: Oslobođenje

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo