Utorak, 28 rujna, 2021

Nelson: SAD će sankcionirati one koji podrivaju napredak na zapadnom Balkanu

Nemojte propustiti

Naša podrška Dejtonu je kontinuirana i nastavlja se i dalje. Dejtonski mirovni sporazum niti Ustav ne daju mogućnost razdvajanja i bili kakvo podrivanje Dejtonskog sporazuma bili bi predmet posljedica, rekao je američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric) u razgovoru za Aljazeeru.

– Građani BiH uvijek se mogu osloniti na podršku SAD bez obzira na administraciju, naši prioriteti uvijek ostaju dosljedni – rekao je Nelson.

Komentirao je i zapaljivu retoriku koja dolazi iz entitreta Republika Srpska.

Također, komentirao je i zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina.

– Optužbe protiv cijelog jednog naroda, bilo kojem da se radi, je neprihvatljiva. Retorika koja još više naglašava podjele je opasna i ja kažem i više ljudi treba da kaže: dosta je, ovdje se mora stati. Amandmani koji su doneseni na krivični zakon koje je nametnuo visoki predstavnik desile su se nakon dugotrajne eskalacije u smislu veličanja ratnih zločinaca – rekao je Nelson.

Istakao je da SAD podržava kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Otkrio je i da će Sjedinjene Države koristiti i sankcije za sve one koji na bilo koji način podrivajunapredak naše zemlje.

– Sankcije su moguće i protiv onih koji podrivaju napredak zapadnog Balkana – rekao je Nelson dodajući da BiH mora provesti presude Evropskog suda za ljudska prava.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo