Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Nema distance, ne mijenjaju crijevo: Čak 30 posto nepravilnosti “otpada” na nargila barove

Nemojte propustiti

U inspekciji su ističu da su od marta, s novonastalom situacijom, djelatnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo prilagođene epidemiološkoj situaciji i rade pojačano, u cilju očuvanja javnog zdravlja.

Nargila barovi su mjesta u kojima se u velikoj mjeri ne poštuju preporuke i naredbe struke donesene radi sprječavanja širenja novog virusa korona, a koje se prije svega odnose na održavanje socijalne distance i higijene.

Na ovo je prije nekoliko dana ukazao Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kada je najavio razmatranje mogućnosti da se onemogući usluga konzumacije nargila.

Koliko je nargila barova kontrolisano i kažnjeno pitali smo u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

U inspekciji su istakli da su od marta, s novonastalom situacijom izazvanom koronavirusom, djelatnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo prilagođene epidemiološkoj situaciji i rade pojačano, u cilju očuvanja javnog zdravlja.

Navode da u sklopu zakonske regulative permanentno kontrolišu naredbe kriznih štabova i preporuke zavoda za javno zdravstvo za sve djelatnosti.

“Za tačan broj samo nargila barova bi trebalo jako puno vremena jer softverski nemamo takvu vrstu uvida u predmete, ali ako je ukupan broj inspekcijskih nadzora od marta 4.753, gdje se donijelo 752 rješenja sa korektivnim mjerama, procentualno 30 posto se odnosi na nargila barove”, navela je Amela Babić, glavni inspektor sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije, za Radiosarajevo.ba.

Inspekcija je od marta pa do sredine avgusta izdala 152 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 262.595 KM.

“Prekršajni nalozi su najčešće izdavani ugostiteljskom sektoru gdje se evidentiraju najčešći prekršaji”, istakla je Babić.

Naglasila je da se prekršaji odnose na nepridržavanje distance među stolovima i gostima, korištenje nargile u unutrašnjosti objekta i nekorištenje jednokratnih crijeva, što je higijenski neophodno i obavezujuće za nargila barove.

Više s weba

Izdvajamo

Željko Komšić kod pape Franje

Nakon audijencije kod pape Franje, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se sa kardinalom Pietrom Parolinom Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Možda vas zanima i ovo