Nedjelja, 24 siječnja, 2021

Nema distance, ne mijenjaju crijevo: Čak 30 posto nepravilnosti “otpada” na nargila barove

Nemojte propustiti

Meteorolog Face TV-a Nedim Sladić objavio novu prognozu vremena koja se mnogima neće dopasti: Zima se ponovo vraća

Meteorolog Face TV Nedim Sladić navodi da večeras dolazi do produbljivanja visinske doline nad Đenovskim zaljevom s kojim će...

Bosna i Hercegovina označena kao rizično područje: Nova odluka danas stupa na snagu, evo kako naši državljani mogu ući u Njemačku

Pored negativnog testa, Njemačka nalaže i obavezni desetodnevni karantin za putnike koji dolaze iz 25 zemalja koje su se...

Nakon izjave Bakira Izetbegovića o srpskom narodu: Žestoke reakcije iz BiH i regije, oglasio se i OHR

Nakon gostovanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je govorio o Miloradu Dodiku i...

U BiH upaljen narandžasti i žuti meteoalarm: Olujni udari, obilne padavine, a stiže i novi snijeg

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme. Glavnina padavina očekuje se na području Hercegovine, zapada i...

U inspekciji su ističu da su od marta, s novonastalom situacijom, djelatnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo prilagođene epidemiološkoj situaciji i rade pojačano, u cilju očuvanja javnog zdravlja.

Nargila barovi su mjesta u kojima se u velikoj mjeri ne poštuju preporuke i naredbe struke donesene radi sprječavanja širenja novog virusa korona, a koje se prije svega odnose na održavanje socijalne distance i higijene.

Na ovo je prije nekoliko dana ukazao Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kada je najavio razmatranje mogućnosti da se onemogući usluga konzumacije nargila.

Koliko je nargila barova kontrolisano i kažnjeno pitali smo u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

U inspekciji su istakli da su od marta, s novonastalom situacijom izazvanom koronavirusom, djelatnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo prilagođene epidemiološkoj situaciji i rade pojačano, u cilju očuvanja javnog zdravlja.

Navode da u sklopu zakonske regulative permanentno kontrolišu naredbe kriznih štabova i preporuke zavoda za javno zdravstvo za sve djelatnosti.

“Za tačan broj samo nargila barova bi trebalo jako puno vremena jer softverski nemamo takvu vrstu uvida u predmete, ali ako je ukupan broj inspekcijskih nadzora od marta 4.753, gdje se donijelo 752 rješenja sa korektivnim mjerama, procentualno 30 posto se odnosi na nargila barove”, navela je Amela Babić, glavni inspektor sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije, za Radiosarajevo.ba.

Inspekcija je od marta pa do sredine avgusta izdala 152 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 262.595 KM.

“Prekršajni nalozi su najčešće izdavani ugostiteljskom sektoru gdje se evidentiraju najčešći prekršaji”, istakla je Babić.

Naglasila je da se prekršaji odnose na nepridržavanje distance među stolovima i gostima, korištenje nargile u unutrašnjosti objekta i nekorištenje jednokratnih crijeva, što je higijenski neophodno i obavezujuće za nargila barove.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodiku gori pod nogama, njegova miljenica Sanja Vulić panično poručuje: „Đokiću, izjasni se jesi li još partner SNSD-a, priznaj da si sjeo za stol...

"Neka kaže da li stoji iza svog kadra u Doboju. Ako je na nivou republičkih institucija u vlasti, a...

Možda vas zanima i ovo