Srijeda, 4 listopada, 2023

Nema dogovora o Trgovskoj gori, a BiH mora tražiti lokaciju za svoj radioaktivni otpad

Autor:Patria

Preporučeno

Prema podacima iz 2021. godine o lokalitetima koji sadrže radioaktivne izvore koji se više ne koriste, u Bosni i Hercegovini postoji ukupno 26 ovakvih objekata.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju u Beču se interesuje kada će BiH riješiti pitanje skladištenja vlastitog radioaktivnog otpada.Ovo pitanje je postavljeno tokom sučeljavanja argumenata Hrvatske i BiH u vezi spora oko odlagališta koje susjedi planiraju graditi na Trgovskoj gori.

U zapisnik sastanka u Beču ušlo je da BiH za sada ne razmišlja o tome, jer ima pritisak i nezadovoljstvo građana zbog Trgovske gore koja je blizu granice. Prema priznanju predsjedavajućeg Ekspertskog tima za praćenje aktivnosti u vezi sa skladištenjem radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori Emira Dizdarevića to će se ipak morati desiti.

Upravo se čita:  Reforma CIK-a u režiji SNSD-a i HDZ-a: Nije bitan kvalitet, nego da budu stranački prihvatljivi

Prema Dizdarevićevim riječima za to će se svakako tražiti sva potrebna odobrenja i saglasnosti lokalnih zajednica na čijem teritoriju bi se eventualno skladištio taj otpad. BiH ga objektivno ima malo, radi se uglavnom o niskotoksičnom i medicinskom otpadu za čije skladištenje bi se mogla koristiti neka od napuštenih kasarni.

Prema podacima iz 2021. godine o lokalitetima koji sadrže radioaktivne izvore koji se više ne koriste, u Bosni i Hercegovini postoji ukupno 26 ovakvih objekata.

Upravo se čita:  Opsadno stanje oko manastira Banjska: Objavljene fotografije napadača, maskirani su i naoružani

Pored privremenih centralnih skladišta u Kantonu Sarajevo, kao i onog Banjoj Luci, koje nije u funkciji, na spisku se nalaze i Rudarski institut Tuzla, Arcellor Mittal u Zenici i Prijedoru, Tvornica cementa Kakanj, Fabrika glinice Birač Zvornik, KCUS, kao i Institut za materijale i kvalitet unutar firme Energoinvest.

Veći problem za BiH je Trgovska gora od koje Hrvatska čini se nema namjeru odustati, a o medijaciji Međunarodne agencie za nuklearnu energiju se u Beču nije govorilo. U tom pogledu čini se jedini lijek je tužba nadležnom sudu u Hagu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo