Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Nema kazne za Milomira Marića i Happy TV, ali odluka REM-a se neće svidjeti Dodiku i Vučiću

Nemojte propustiti

Vijeće Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) Srbije obustavilo je postupak izricanja mjera pokrenut prema Happy TV-u nakon laži iznesenih na račun prijedorskih žrtava.

U rješenju je jasno naglašeno da mediji ne smiju negirati presude Haškog tribunala. Ovaj slučaj vođen je po prijavama Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Satka Mujagića, Fikreta Alića i Udruženja logoraša iz Kozarca, a sankcije ovoj televiziji nisu izrečene, jer nije postojala većina glasova potrebnih za izricanje neke od mjera.

Ovakav stav regulatora za elektronske medije udruženja žrtava u našoj zemlji dočekala su s ohrabrenjem i nadom da će to spriječiti daljnje širenje neistina i omaložavanje žrtava kakvo se do sada događalo na srbijanskim TV stanicama. Pitaju se hoće li Milorad Dodik, Aleksandar Vučić i ostali nastaviti s negiranjem presuda Haškog tribunala nakon ovako jasnog stava srbijanskog regulatora, javlja Face TV.

Podsjetimo, slučaj je pokrenut nakon što su u februaru ove godine kontroverzni novinar Milomir Marić i njegov gost, reditelj Predrag Gaga Antonijević zaključili da logori Omarska, Keraterm i Trnopolje, kroz čiju je golgotu prošlo na hiljade Bošnjaka i Hrvata, od kojih su mnogi ubijeni na najzvjerskije načine, “nisu bili nikakvi koncentracioni logori nego sabirni centri otvorenog tipa u kojima su Bošnjaci i ostalo nesrpsko stanovništvo tražili utočište i sigurnost”.

Antonijević je tom prilikom rekao da je predsjednik Udruženja logoraša Kozarca Fikret Alić, “čovjek iza žice” sa čuvene fotografije britanskih novinara, koja je 1992. godine obišla svijet, mršav, jer boluje od tuberkuloze, na šta je Marić odgovorio da su ga “izveli, nahranili i onda vodili po cirkusima”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Svečano otvorena magistralna cesta Neum – Stolac, dvije općine će dijeliti samo 25 minuta

Otvorenju, koje je upriličeno na lokalitetu raskrižja Babin Do, nazočili su i federalni premijer Fadil Novalić i njegovi zamjenici...

Možda vas zanima i ovo