Četvrtak, 4 lipnja, 2020

Nema nasljednika: Šta će biti s imovinom Edina Gačića?

Nemojte propustiti

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva upozorava: Virus je još tu!

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naglašavaju kako su održavanje fizičke distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te...

Automobil sletio u rijeku Lašvu, poginuo 27-godišnji mladić iz Visokog, još dvojica povrijeđenih

U nesreći smrtno je stradao A. M. rođen 1993. godine, dok su I.K. rođen 1993. godine i T. T....

Miletić o ubistvima u BiH: Pola Sarajeva zna ko je ubio Dženana Memića; Čuo sam određene informacije o slučaju “Dragičević”

Miletić je kazao da je čuo određene informacije i za smrt Davida Dragičevića u Banjoj Luci – ali da...

Sebija Izetbegović za RTRS: Zašto samo Novalić, zašto samo Bošnjaci?! Hajde svi da odgovaramo

- Iz SDA nisu branili Novalića, nego im nije jasno zašto nisu u istrazi bili svi. Pratim svu štampu,...

Sada se sve glasnije postavlja pitanje šta se dešava s njegovom imovinom. Tu se prije svega misli na kuću u Brđanima

Edin Gačić iz sela Brđani kod Konjica, svojevremeno je digao cijelu državu na noge. U razmjeni vatre s policijom, kao što je poznato, likvidiran je.

I nakon likvidacije punio je stupce crne hronike. Mještani Brđana poručili su da ga ne žele na svom groblju pa je na koncu sahranjen u Sarajevu. Posljednjem ispraćaju nije prisustvao niko od njegovih bližnjih, jer su navodno svi mrtvi ili, jednostavno, ne žele imati ništa s njim.

Sada se sve glasnije postavlja pitanje šta se dešava s njegovom imovinom. Tu se prije svega misli na kuću u Brđanima o kojoj je pisano u nekoliko navrata.

Omar Mehmedbašić, sarajevski advokat, za Avaz je rekao da je Zakon jasan.

Edin Gačić

– Ukoliko nema živih nasljednika, kuću i drugu imovinu, ukoliko je imao, nasljeđuje država. U ovom slučaju općina Konjic – kaže Mehmedbašić.

Mehmedbašić je pojasnio da, ukoliko bi se ipak javio neki član uže porodice, morao bi dokazati da je zaista bio uža familija Gačića. Gledajući praksu, češće budu situacije da se neko, ipak, javi. Pogotovo ako je riječ o imovini velike materijalne vrijednosti.

Bilo je i slučajeva gdje svirepe ubice ili okorjeli kriminalci umjesto u grobu završe iza rešetaka. U tom slučaju, njih imovina uredno čeka kada izađu na slobodu, tvrdi Mehmedbašić.

– Izuzetak su situacije kada se tokom postupka dokaže da je imovina stečena u krivičnim djelima. I tada imovina završava u rukama države – zaključio je Mehmedbašić.

Gačićeva zlodjela još će se dugo prepričavati. Podsjetimo, on je početkom februara brutalno ubio svog komšiju Sauda Sultanića u Podorašcu kod Konjica, a nedugo zatim i policajca Mahira Begića u Tarčinu. U potrazi koja je trajala nekoliko dana, učestvovalo je preko 1000 policajaca.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Institut za mjeriteljstvo BiH donio zaključke o respiratorima koje je uvezla...

Odbor za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz NR Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM uputio je Institutu za mjeriteljstvo BiH hitan...

Poznate cijene prvih turističkih ponuda za putovanja van BiH

Granice se polako otvaraju za turiste, lijepo vrijeme dolazi, a putovanje nakon više od dva mjeseca potpune ili djelimične izolacije je svakako primamljivo. Nakon strogih...

Žena se prestravila na Bjelašnici: Izašla da malo prošeta pa se...

Nemili susret, srećom, prošao je bez posljedica, a čuvari iz ZOI-ja ističu da su ovo veoma pitomi medvjedi i da do sada nikoga nisu...

Za ove gradove u BiH izdato narandžasto upozorenje zbog najavljene grmljavine...

Danas je veći dio dana preovladavalo sunčano uz umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima oblačnost se postepeno povećavala. Temperature zraka u 14 sati (°C): Bjelašnica 8;...

Možda vas zanima i ovo