Četvrtak, 23 rujna, 2021

Nema stranca do Bosanca: Gosti iz BiH najbrojniji u luksuznim hotelima u Budvi

Nemojte propustiti

Osim gostiju iz regiona, tokom ovogodišnjih ljetnih mjeseci u crnogorskim hotelima su najbrojniji bili turisti iz Ukrajine i Bjelorusije.

Najpopularnije crnogorsko ljetovalište Budva ove godine zbog pamdenije virusa korona bilježi značajan pad turista, ali ipak ima onih koji su Crnogorcima, koliko toliko spasili sezonu, a u njima prednjače gosti iz BiH.

Prema podacima Turističke organizacije Budve, trenutno od Jaza do Buljarice boravi oko 8.300 gostiju što je četiri puta manje nego prošle godine, piše portal Vijesti.me.

Ipak, ovakvi podaci ohrabruju, ako se uzme u obzir da je trenutna popunjenost kapaciteta daleko veća nego u junu, julu, pa čak i augustu, tokom glavne turističke sezone. U junu je bilo 20 puta manje gostiju, da bi u julu i avgustu broj gostiju bio i više od deset puta manje nego lani.

Budva je praktično bila prazna, dok su okolne destinacije, Hrvatska, Albanija i Bosna i Hercegovina, imale odlične rezultate.

Otvaranjem granica donekle se ublažio turistički kolaps, pa trenutno u Budvi u hotelima, boravi 5.500 gostiju, dok je 2.800 u privatnom smještaju.

“Kada je u pitanju struktura, u našem gradu borave turisti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Albanije, Kosova, Bjelorusije, Rusije …” naveli su u lokalnoj turističkoj organizaciji.

“Tokom jula, bez obzira na simbolične brojke, turisti iz susjedne države su bili na četvrtom mjestu, iza domaćih gostiju, te Ukrajine i Bjelorusije. Tokom avgusta, gosti iz Bosne i Hercegovine postaju dominantni i čine skoro trećinu u ukupnom broju dolazaka i noćenja. U hotelskom smještaju čine najbrojnije goste i to u najkvalitetnijim i visokorangiranim luksuznim hotelima na samoj obali. Otvaranjem granica sa Srbijom primjetno je povećanje broja gostiju i sa ovog, veoma značajnog tržišta, kako u privatnom smještaju, tako i u hotelima i pored toga što je pred nama period postsezone koji je više karakterističan za dolazak gostiju sa zapadnoevropskog tržišta”, saopštili su iz TO Budve.

Kako su naglasili, pored gostiju iz regiona, tokom ovogodišnjih ljetnih mjeseci u hotelima su najbrojniji bili turisti iz Ukrajine i Bjelorusije.

“Turisti iz zemalja zapadne Evrope prisutni su, ali u znatno manjem broju. Nažalost, posljednju deceniju najbrojniji budvanski gosti – Rusi, ovoga ljeta zbog zatvorenih granica nisu bili u prilici da uživaju u svim blagodetima ljepote naše prirode, zbog kojih je veliki broj ruskih porodica i odlučio da baš ovdje ostane da živi. Turistička privreda, ipak, još se nada da će iz Rusije krenuti avio letovi, jer sva istraživanja govore da postoji veliko interesovanje njihovih građana. Očekivanja su usmjerena i ka zapadnoevropskom tržištu”, rekli su iz TO Budva za Vijesti.me.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Novalić: Krajnje je vrijeme da minimalna plata bude 700KM

- Očekujem da će Dom naroda Parlamenta FBiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće...

Možda vas zanima i ovo