Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Nema više kredita u švicarskim francima?

Nemojte propustiti

Zbog problema korisnika kredita u švicarskim francima na prijedlog Vijeća ministara poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatraju Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH čiji je cilj izričita zabrana indeksiranja kredita u stranoj valuti, osim u eurima.

Poslanik Stranke demokratske stranke (SDA) Hazim Rančić naglasio je tokom rasprave da podržava principe zakona iako se on neće porimjenjivati retroaktivno i neće riješiti probleme građana čiji su krediti već inkasirani u CHF-u.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić kazao je novinarima da su postojeća zakonska rješenja dobra i da su u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom te da svako drugo rješenje predstavlja odudaranje od tih principa.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić je novinarima kazao da se zakonom pomaže da bh. građani više se ne mogu zaduživati u valutama koje nisu euro ili konvertibilna marka te je to zaštita onih koji će uzimati potrošačke kredite.

Poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević kaže da je žalosno što entitetske vlade nisu radile svoj posao, naglašavajući da ovaj zakon sprečava da se u budućnosti događaju ove stvari.

Dopredsjedavjući Doma Šefik Džaferović (SDA) smatra da se mora tražiti način za ispravljanje nepravde jer nije pošteno da neko ko digne kredit bude njegov rob, dodajući da je ovaj zakon Vijeća ministara urađen u skladu sa zaključkom ovog doma.

Smatra i da je najmanje što poslanici sad mogu učiniti podržati principe ovoga zakona, iako se može diskutirati o raznim apsketima zakona, pozivajući Vijeće ministara da u zakon ugradi odredba da se zaštite ljudi koji su danas u problemima.

Poslanici će se o ovom zakonu izjasniti nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Jasno i nedvosmisleno negiranje genocida! Dodikov savjetnik potpisao peticiju i najavio ozbiljnije prikupljanje potpisa

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i...

Možda vas zanima i ovo