Subota, 4 veljače, 2023

Nema više “non papera”; Bećirović o izborima u Sloveniji: Janša je blokirao sankcije EU za Dodika

Nemojte propustiti

Bećirović je podsjetio i na prošlogodišnji “non paper” koji se dovodio u vezu sa Janšom i koji je govorio o mogućnostima podjele BiH.

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije u Ljubaljani (IFIMES), prokomentarisao je pobjedu Roberta Goloba, odnosno poraz Janeza Janše na općim izborima u Sloveniji rekavši kako su se Slovenci plebiscitarno odlučili za Evropsku uniju i tako pokazali da neće tolerirati vladavinu Janše kao surogata Viktora Orbana.

– To je jedna situacija u koju je Slovenija dovedena, koja se nije mogla ni zamisliti prije par godina. Sam Golob je svoj pokret nazvao Sloboda što simbolično i stvarno znači da Slovencima povrati slobodu što se i desilo. To je istovremeno poruka koliko su demokratije ranjive i da je potrebno “bdijenje” nad demokratijom i institucijama jer se preko noći sve može pretvoriti u suštinsku suprotnost kao sto se desilo u Sloveniji za vrijeme vladavine Janeza Janše, kazao je profesor Bećirović.

Bećirović je podsjetio i na prošlogodišnji “non paper” koji se dovodio u vezu sa Janšom i koji je govorio o mogućnostima podjele BiH. Taj dokument su mnogi smatrali kao Janšinom vizijom rješenja izazova na zapadnom Balkanu.

– Bosna i Hercegovina ima važnu ulogu za Janeza Janšu jer se u BiH odvijaju finansijske istrage, koje se povezuju sa nezakonitim finansiranjem njegove Slovenske demokratske stranke (SDS). Janša preko Milorada Dodika opstruira i blokira istrage (SIPA, Tužilaštvo BiH), a zauvrat Janša blokira donošenje sankcija EU za Milorada Dodika. Ima tu još sumnjive saradnje, kazao je Bećirović za Klix.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

"Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca", kazao je Izetbegović. "SDA je mogla...

Možda vas zanima i ovo