Subota, 27 studenoga, 2021

Nemaju pravo na pauzu za toalet: Tajlandski kondukteri nose pelene na poslu

Nemojte propustiti

Local_bus_Northern_Thailand

Ako imate pristup čistom toaletu na poslu, od sada ćete ga zasigurno više cijeniti. Naime, neke stvari koje mi uzimamo “zdravo za gotovo”, u ostatku svijeta se jednostavno ne podrazumijevaju.

To na svojoj koži najbolje su osjetili autobuski kondukteri na Tajlandu, koji tokom radnog vremena nemaju pravo na pauzu za toalet, zbog čega moraju nositi pelene za odrasle!

Da stvar bude još gora, čak i ako nose pelene, ne stignu ih promijeniti, pa mnogi od njih obolijevaju od raznih infekcija, pa čak i karcinoma, piše “Taipei Times”.

Jedna od njih je i Vačari Virija, kondukterka koja je dobila ozbiljnu infekciju urinarnog trakta, jer nije mogla otići u toalet. Kada je shvatila da tako više ne može, počela je nositi pelene, koje su samo dodatno pogoršale stvari.

“U početku mi je bilo neugodno dok sam se kretala, posebno kada bi trebalo da obavim nuždu”, kaže Virija i dodaje:

“Kada bih došla na terminal, bukvalno bih trčala da promijenim pelene. Koristila sam dvije tokom smjene. Međutim, nedavno mi je otkriven karcinom, a doktor mi je rekao da se karcinom razvio zbog prljavih pelena koje sam nosila”, kaže ona.

Prema najnovijem istraživanju, tajlandskih organizacija, čak 30 odsto žena nosi pelene tokom svoje 16-časovne smjene.

“Moram priznati da smo bili šokirani tim otkrićem”, kaže Džaded Čuvilai, jedan od onih koji su vršili istraživanje. “Takođe smo otkrili da skoro sve pate od ozbiljnih urinarnih infekcija, a mnoge su morale biti podvrgnute operacijama”, kaže on.

Ovo je samo jedan od problema s kojim se susreću pripadnici radničke klase na Tajlandu s obzirom na to da je jaz između superbogatih i siromašnih ogroman u ovoj zemlji. Ipak, izgleda da su i vozači i kondukteri shvatili da više ne mogu ovako, pa su posljednjih dana organizovali nekoliko protesta, tražeći bolje uslove rada.

“Ovako više ne ide. Ovo nije dobro”, kaže predsjednik sindikata i dodaje: “Ni vozači više ne mogu da voze ovoliko sati po nenormalnim vrućinama. Kada su gladni, ne mogu jesti. Kada moraju u toalet, ne mogu ići.”

Rezultat toga je sve veći broj srčanih i moždanih udara vozača, zbog čega putnike dovode u neposrednu opasnost. Inače, plata vozača je minimalna i iznosi svega 10 dolara dnevno.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo