Nedjelja, 1 listopada, 2023

Nemaju serum, pa građanima objašnjavaju šta ne smiju raditi ako ih ugrize zmija

Preporučeno

– Pacijenti s ugrizom zmije se nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja Tomislavgrad prevoze u KBC Mostar na bolničko liječenje

U zdravstvenim ustanova na području Kantona 10 još nema seruma protiv ugriza zmija, pa se pacijenti nakon pružene prve pomoći šalju u SKB Mostar gdje im se pruži adekvatna stručna pomoć, kazala je u izjavi za Fenu direktorica Zavoda za javno zdravstvo Diana Mamić.

Upravo se čita:  Počelo saslušanje ljekara s KCUS-a u slučaju Dženan Memić: 'Poznata su njihova imena, a i saradnici'

Naime, na području Kantona 10 u posljednja 2 mjeseca zabilježena su četiri ugriza zmije i to u Tomislavgradu i Livnu.

– Serum protiv ugriza zmija je naručen u martu ove godine ali do nas još nije stigao, čeka se uvoz, a imamo obećanje farmaceutske kompanije da će se nabavka seruma do kraja maja realizirati – kazala je Mamić.

Upravo se čita:  Građani Brčkog zabrinuti: Kolone vojnih vozila u kasnim satima prolaze obilaznicom

Ukoliko dođe do ugriza zmije otrovnice, liječnici tomislavgradske zdravstvene ustanove ističu kako je jako važno ne isisavati otrov, ne zarezivati i ne podvezivati bolno mjesto te da je dovoljno da osoba koja je imala kontakt sa zmijom legne, umiri se, uzme lijek protiv bolova ukoliko ga ima i pozove hitnu pomoć.

– Pacijenti s ugrizom zmije se nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja Tomislavgrad prevoze u KBC Mostar na bolničko liječenje gdje se eventualno prati alergijska reakcija na serum – kazala je ravnateljica Doma zdravlja Tomislavgrad Ivanka Živković.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

I Ramo Isak poslao poruku Dodiku: Iskoristi dane na slobodi, uživaj u bh. ljepotama

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da...

Možda vas zanima i ovo