Subota, 2 srpnja, 2022

Nemaju serum, pa građanima objašnjavaju šta ne smiju raditi ako ih ugrize zmija

Nemojte propustiti

– Pacijenti s ugrizom zmije se nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja Tomislavgrad prevoze u KBC Mostar na bolničko liječenje

U zdravstvenim ustanova na području Kantona 10 još nema seruma protiv ugriza zmija, pa se pacijenti nakon pružene prve pomoći šalju u SKB Mostar gdje im se pruži adekvatna stručna pomoć, kazala je u izjavi za Fenu direktorica Zavoda za javno zdravstvo Diana Mamić.

Naime, na području Kantona 10 u posljednja 2 mjeseca zabilježena su četiri ugriza zmije i to u Tomislavgradu i Livnu.

– Serum protiv ugriza zmija je naručen u martu ove godine ali do nas još nije stigao, čeka se uvoz, a imamo obećanje farmaceutske kompanije da će se nabavka seruma do kraja maja realizirati – kazala je Mamić.

Ukoliko dođe do ugriza zmije otrovnice, liječnici tomislavgradske zdravstvene ustanove ističu kako je jako važno ne isisavati otrov, ne zarezivati i ne podvezivati bolno mjesto te da je dovoljno da osoba koja je imala kontakt sa zmijom legne, umiri se, uzme lijek protiv bolova ukoliko ga ima i pozove hitnu pomoć.

– Pacijenti s ugrizom zmije se nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja Tomislavgrad prevoze u KBC Mostar na bolničko liječenje gdje se eventualno prati alergijska reakcija na serum – kazala je ravnateljica Doma zdravlja Tomislavgrad Ivanka Živković.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Helez iznio strašne prognoze: “Ako se to desi svi evropski principi trajno padaju”

Smatra da će Srbija vjerovatno prije BiH postati članica EU jer je ranije dobila kndidatski status. Zukan Helez, potpredsjednik SDP...

Možda vas zanima i ovo