Petak, 30 srpnja, 2021

Neminovna pojava koronavirusa u BiH, nema razloga za paniku

Nemojte propustiti

Do kraja dana KCUS će dobiti 500 testova od Svjetske zdravstvene organizacije iako je KCUS već ranije dobio testove. 

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu pod epidemiološkim nadzorom su tri pacijenta iz Kine, a čiji se rezultati testova na koronavirus očekuju do večeras, saopćeno je danas na press konferenciji koja je održana na KCUS-u.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kazala je da očekuju da se što prije u nabavku zaštitne opreme uključi Ministarstvo zdravstva KS. Ona je pozvala javnost da ne paničari, ali da se suzdrže bliskih kontakata kao što su grljenje i ljubljenje, pojačaju higijenu.

“Vrlo smo iznenađeni lošom reakcijom javnosti. Ja sve vrijeme očekujem da se obrati Ministarstvo zdravstva. Nemamo nikakav osobiti strah, želimo da obavijestimo javnost da nema potrebe za panikom, ali pozivamo Ministarstvo zdravstva da se uključi. Mi imamo jedan broj respiratora koji moramo povući sa klinika. Očekujemo da se Ministarstvo uključi da nabavi zaštitnu opremu. Nas ne zanima ko će to nabaviti”, kazala je Izetbegović.

Do kraja dana KCUS će dobiti 500 testova od Svjetske zdravstvene organizacije iako je KCUS već ranije dobio testove.

Direktorica KCUS-a ponovila je da nema nikakve dramatične situacije te da je brine grupa djece iz Osnovne škole Grbavica II, a koja su došla iz Milana i koji su prema pisanjima medija također febrilni. Kako kaže, posebno je bila iznenađena time što su djeca uopće upućena van zemlje s obzirom na situaciju.

Sa KCUS-a navode da imaju sve kapacitete da odgovore na eventualnu pozitivnost na tu bolest, te da koronavirus neće zaobići BiH, kazao je doktor Rusmir Baljić, šef Infektivne klinike KCUS-a.

“Sve mjere zaštite su provedene, večeras očekujemo rezultate. Shodno tome ćemo se ponašati. Više nije pitanje da li će korona doći u BiH, hoće sigurno. Najbitnije je za građane da imamo sve kapacitete za eventualnu pozitivnost tih pacijenata. Klinika i KCUS ne mogu biti sami nosioci ovih aktivnosti, moraju se uključiti i druge ustanove”, dodao je Baljić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo