Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Nemiri se šestu noć proširili van Štokholma

Nemojte propustiti

Automobili su paljeni šestu uzastopnu noć u predgrađima Štokholma naseljenim imigrantima, uprkos slanju policijskih pojačanja na ulice, a obim nemira bio je manji nego prethodnih dana.

Neredi u Švedskoj (Foto: AFP)
Neredi u Švedskoj (Foto: AFP)

Nemiri su se prvi put dešavali i izvan glavnog grada Švedske, pošto su osobe mlađe dobi palile vozila u još dva grada, Orebru i Linkopingu.

Prema podacima vatrogasne službe, u Štokholmu je noćas bilo 70 požara, a noć ranije 90.

SAD i Velika Britanija upozorili su svoje građane da izbjegavaju dijelove gradova zahvaćene nasiljem i da prate lokalne zvanične izvještaje o bezbjednosnoj situaciji.

Nemiri su počeli prije šest dana u Husbyju, predgrađu Štokholma, nakon što je policija ubila starijeg čovjeka koji je na ulici prijetio mačetom.

Juče su štokholmskoj policiji stigli u pomoć specijalno obučeni policajci iz Geteborga i Malmea, koji imaju iskustvo u suzbijanju nemira, prenio je BBC.

Roditelji i lideri lokalnih zajednica obilaze ulice i pokušavaju da urazume izgrednike, a premijer Fredrik Rajnfelt održao je vanredan sastanak sa službama bezbjednosti.

Ministar za integraciju Erik Ullenhag izjavio je da država, na duge staze, mora da stvori pozitivan duh u ovim zajednicama.

U Švedskoj je već pokrenta debata o imigraciji. Stanovnici pogođenih područja kažu da su nemiri reagovanje na diskriminaciju i relativno visoku nezaposlenost među lokalnim stanovništvom.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo