Nedjelja, 21 travnja, 2024

Nemojte ga izbjegavati: Koliko je zdravo jesti žumance

Preporučeno

U posljednje vrijeme se puno priča o tome kako žumance nije zdravo. Da sadrži visok nivo holesterola. Da je loše po zdravlje srca. Međutim, da li je to stvarno tako?

zumanceIako sa sigurnošću možete smanjiti unos kalorija, masti i holesterola izbjegavanjem žumanceta, ipak imajte na umu da se zdrava ishrana sastoji od mnogo više stvari nego od pomenutih. Dakle, šta propuštate izbjegavanjem ove namirnice?

Žumance sadrži slijedeće komponente koje su neophodne za zdravlje organizma:

1.Holin, vitamin koji ima važnu ulogu za zdravlje jetre, pamćenje i prevenciju neuroloških poremećaja. On pospješuje izdržljivost kod napornih treninga te može pomoći čak i u sprječavanju srčanih oboljenja.

2.Vitamin B2 ili riboflavin, koji igra važnu ulogu kod metabolizma.

3.Vitamin B12, koji je neophodan za normalno funkcionisanje mozga, nervnog sistema i krvi. Veoma je važan i za energiju organizma.

4.Vitamin D, koji je neophodan za zdravlje kostiju.

5.Željezo, koje je neophodno za energiju, imunitet, razvoj kognitivnih funkcija i sposobnost održavanja tjelesne temperature, prenosi Mini Magazin.

Zabrinuti zbog holesterola?
Prema istraživanjima američkog univerziteta Harvard, holesterol u hrani ima daleko manji efekat na ukupnu količinu holesterola i LDL holesterola u krvi, u odnosu na ulogu koju igra specifična mješavina masti u našoj ishrani.

Štaviše, žumanca, iako sadrže visok nivo holesterola, ujedno su bogata i hranjivim materijama koje mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja, kao što su proteini, vitamini B12 i D, riboflavin i željezo.

Druga istraživanja pokazuju da četiri žumanca, na sedmičnoj osnovi, ne povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Samo se pobrinite da druge izvore holesterola držite pod kontrolom.

(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas