Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Nemojte ih ignorisati: 4 znaka koji upozoravaju na srčani udar

Nemojte propustiti

Ako vaše tijelo želi nešto da vam kaže, koliko ga pažljivo slušate? Pratite li znakove koji vam ukazuju da nešto nije u redu? Pročitajte koja su to 4 sigurna znaka koja vode do srčanog udara.

b871c407530a6980196614e7b2227bb7_headerNaše tijelo nam šalje signale za svaki zdravstveni problem sa kojim se suočava. Ipak, znakovi koje nam naše tijelo šalje kad prolazi kroz prehladu ili probavne smetnje nisu toliko važni kao oni koje nam šalje kad je u pitanju srce, a ignorisanje tih signala može biti smrtonosno.

Istraživači sa Djuk Univerziteta u Americi su nedavno objavili da je neprepoznatljivi infarkt miokarada (tihi srčani udar) mnogo češći nego što se to ranije mislilo. A, nažalost tihi srčan udar sa sobom nosi veoma visok rizik od smrti. Isto istraživanje je pokazalo da čak 200 hiljada Amerikanaca godišnje pretrpi srčani udar, a da to uopšte ne zna.

Na ove signale posebno treba da obrate pažnju oni koji imaju problema sa povišenim trigliceridima, povišenim holesterolom ili već uzimaju neke lijekove. American heart association, je objavilo listu najčešćih simptoma srčanog udara.

1. Bol u prsima. Najčešći signal koji poručuje da nešto nije u redu jeste bol u prsima. Ako osećate oštar bol u samom centru prsnog koša koji ne popušta nakon ni nakon nekoliko minuta i prodire sve do leđa, trebalo bi da se čim prije javite ljekaru.

2. Mučnina i znojenje takođe mogu biti simptom srčanog udara u kombinaciji sa nekim drugim simptomima.

3. Nedoststak vazduha/kratak dah/otežano disanje koje može da se pojavi uz bol u prsima ili nezavisno.

4. Bol u drugim dijelovima tijela. Bol prozrokovana srčanim problemima može da se pojavi i u drugim dijelovima tijela kao što su obe nadlaktice, leđa, vrat, vilica pa čak i stomak. Bol u drugim dijelovima tijela je češći simptom srčanog udara kod žena nego kod muškaraca. Žene češće osjećaju i mučninu znojenje.

Ako osjećate bilo kakvu neugodnost, javite se lekaru, čak i ako niste sigurni da je ono što proživljavate srčani udar.

(LPM)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo