Petak, 15 listopada, 2021

Nemojte je bacati: Evo kako možete iskoristiti koru naranče

Nemojte propustiti

Naranče većinom vidimo kao ukusno i sočno voće, ali one ponekad mogu riješiti i neke kućanske probleme.

kora-narnca

Kora naranče nam može koristiti za tuširanje, pomoći da se riješimo mrava ili napravimo fine mirise za dom. Zato drugi put, nakon što pojedete naranču, iskoristite koricu i iskušajte neki od sljedećih savjeta.

Koristite je za tuširanje

Kora naranče puna je vitamina C i antioksidanata i korisna je za rješavanje problema akni a također smanjuje bore i pjege koje se pojavljuju sa godinama. Najprije treba potpuno osušiti koru i onda je samljeti u prah. Zatim dodati dovoljno mlijeka da se stvori dovoljno gusta masa koju ćete koristiti prilikom tuširanja.

Za potpalu

Suha korica naranče i limuna daleko je kvalitetnija za potpalu drva od novina, piše Reader’s Digest. Osim što ljepše mirišu i stvaraju manje pepela, sušene korice naranče i limuna u sebi sadrže ulja zbog kojih će gorjeti puno dulje od novina.

Ugodan miris

Treba li vam hitno neki ugodan miris za kuću, ogulite nekoliko naranči i dodajte limun po želji. Korice stavite u limenu posudu s malo vode i ostavite na radijatoru ili ih malo prokuhajte u tavici. Taj će se miris satima zadržati u stanu.

Riješite problem s dosadnim mačkama

Smetaju li vam susjedove mačke koje se motaju po vašem dvorištu i vrše nuždu, naranče bi mogle pomoći. Koru naranče pomiješajte sa zrnima kafe i postavite na nekoliko mjesta gdje mačke najčešće dolaze.

Problemi sa komaracim i mravima

Posebno kada ste negdje na kampovanju, pod šatorom, i ne možete spavati od dosadnih komaraca. Možete ili utrljati koru na tijelo, ili unaprijed pripremiti spasonosni losion tako što ćete sasušiti koru, izdrobiti je i onda pomiješati sa vodom. Sličan princip možete koristiti i ako imate problem sa mravima u kući, ili na vašem travnjaku. Ubacite u blender malo kore i dospite vode. Kada se dvoje dobro usitni i pomiješa, tekućinu prospite na mravinjak
(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo