Četvrtak, 6 svibnja, 2021

Nenad Stevandić povdom oslobađajuće presude Osmanu Mehmedagiću: “Ne sjećam se da sam čuo da se presude izriču odmah nakon što se iznesu završne riječi”

Nemojte propustiti

Presudu u predmetu protiv Osmana Mehmedagića i rukovodioca Odjeljenja za cyber sigurnost u OSA-i Muhameda Pekića sudija Branko Perić izrekao je pola sata nakon iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane.

On je rekao da se optuženi oslobađaju optužbe, jer nije dokazano da su krivi na način kako je opisano u optužnici.

– Zloupotrebe su stvarnost, ali sve zloupotrebe nisu krivično djelo, a sud nije mogao ni na koji način utvrditi da su optuženi postupali protivzakonito – kazao je Perić.

On je istaknuo da je ovaj proces zabilježen po prilično mračnoj pozadini i da je i sud dobio dva otvorena pisma u toku trajanja procesa.

– I ovaj proces se može porediti s hibridnim ratom. Primili smo dva otvorena pisma u toku trajanja procesa. Duh politike lebdi nad ovim predmetom – rekao je Perić.

Da nad predmetom lebdi duh politike, smatra i banjalučki advokat, koji je insistirao na anonimnosti. On kaže da su sudije po zakonu obavezne da donesu presudu u roku od tri dana nakon iznošenja završnih riječi i da po zakonu može to da uradi odmah, ali da se ne sjeća slučajeva da je sudija izrekao presudu poslije pola sata.

– To praktično znači da je sudija donio presudu prije nego što je saslušao završne riječi. A još kada znamo kome se sudilo u ovom konkretnom slučaju, to samo po sebi baca sumnju na presudu – kaže on.

Njegovo mišljenje dijeli i lider Ujedinjene Srpske i član parlamentarne Komisije za nadzor nad radom OSA-e Nenad Stevandić, koji kaže da je nepisano pravilo da se sudske presude ne komentarišu, ali kaže da je čudno da je presuda izrečena ekspresno.

– Ne želim da komentarišem presudu, iako bih imao šta da kažem, ali ne sjećam se da sam čuo da se presude izriču odmah nakon što se iznesu završne riječi – kaže Stevandić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo