Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Neobična presuda u Čačku: Pet mačaka kažnjeno novčanom kaznom od 760 eura!

Nemojte propustiti

Kada je Petar Kočić pisao pripovjetku “Jazavac pred sudom” stvarao je satiru, i vjerovatno mu ni na pamet nije palo da bi jedna životinja, jazavac, mačka, pas ili buba švaba, mogla da se nađe pred licem pravde.

Međutim, čitav vijek kasnije, društvo je došlo do takvog razvoja da je riješilo da sudi, i dosudi, mačkama koje su bile toliko bezobzirne da su preskakale plot i išle u tuđe dvorište.

Jedna Čačanka tužila je pet mačaka o kojima se brinula porodica Milovanović-Divljaković.

Obratite pažnju – tužila je mačke, ne njihove staratelje. Životinje su optužene za ometanje posjeda. Sud je dosudio u korist ozlojađene komšinice, a presudom je naloženo da se na ime parničnog postupka oštećenoj isplati 73.000 dinara, a za sudske troškove još oko 15.000 dinara – ukupno 88.000 dinara (cca. 760 eura)!

Samo, kako će mačke skupiti taj novac. Jedino da komšinici isplate u naturi, odnosno mrtvim miševima, i to na rate. Ako se ne dogovore koliko vrijedi jedan miš, tu je sud da kao medijator riješi i taj spor.

Sve je počelo u ljeto 2010. godine u Čačku, kada je komšinica tužila Mariju Milovanović, njenu majku Canu i baku Milomirku Divljaković. Tužba se zapravo nije odnosila na njih, već na pet mačaka koje su one u to vrijeme hranile. Uz optužbe da su mačke vadile zemlju iz žardinjera, ali i da su ostavljale izmet u dvorištu odakle se širio neprijatan miris, sudu su kao dokaz dostavljene i fotografije.

Mačke su optužene za ometanje posjeda. Presudom koja je donijeta u aprilu ove godine, ovoj porodici je naloženo da na ime parničnog postupka komšinici isplati 73.000 dinara, uz to za sudske troškove još oko 15.000 dinara. Pošto je Marija nezaposlena, trošak plaćaju njena majka i baka. Njima se svakog mjeseca od penzija odbijaju dvije trećine novca.

– Lijepim neke tepihe, to mi je jedini živi dinar koji imam da bih mogla da pokrivam kartice – kaže Cana Divljaković.

Slučajevi u kojima su faktički glavni krivci životinje, rijetki su u sudskoj praksi. Advokat Ivan Ćalović smatra da u ovom slučaju postoje značajni propusti.

– Prema pravilima građanskog prava mačke predstavljaju stvari i predmete i razlikuju se samim tim od ljudi, jer nemaju taj voljni elemenat koji ljudi imaju. Samim tim, ako mačke nemaju voljni elemenat, nameće se pitanje da li je presuda zakonita – navodi Ćalović.

Kazna koju porodica Milovanović-Divljaković treba da plati ističe već narednog mjeseca. Prije nekoliko dana porodici Milovanović iz suda je stigao dopis, da im je žalba odbijena po svim pitanjima. Kod njih se još uvijek nalaze dvije od pet mačaka i na njihovo ponašanje za ove tri godine nije bilo novih pritužbi.

(RTS)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo