Subota, 1 listopada, 2022

Neobične oslolike muhe unijele paniku među bh. građane

Nemojte propustiti

Građani Bosne i Hercegovine nedugo nakon najezde mušica koje su stigle iz Afrike, suočavaju se s novim neprilikama. Ovih dana u svim krajevima zemlje povećan je broj osolikih muha, koje se u najvećem broju pojavljuju na višim nadmorskim visinama.

Ilustracija
Ilustracija

Ovaj neuobičajeni insekt izgleda opasno, poput osa i pčela, ali osolike muhe nisu ni agresivne ni opasne po ljude. Kako tvrde stručnjaci, pojava velikog broja osolikih muha može biti povezana s najezdom mušica i zrakom koji dolazi iz Afrike.

No, u Hitnoj pomoći Sarajevo kazali su da imaju povećan broj pacijenata s osipom kože od nekih čudnih mušica.

– Nama nije poznato je li riječ o osolikim muhama ili nekoj drugoj vrsti. Samo znamo da imamo povećan broj pacijenata, koje upućujemo na Infektivnu kliniku KCUS-a – kazali su iz Hitne pomoći.

Također, i u drugim gradovima širom BiH povećan je broj pacijenata koji traže pomoć zbog osipa na koži.

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, kazao je da je primjetan veći broj različitih insekata: “Očito je da im pogoduju visoke temperature i uistinu ih ima više nego prethodnih godina”, kazao je.

Uplašeni građani pozivali su Prirodno-matematički fakultet raspitujući se o najezdi ove vrste. Biolog Suvad Lelo napomenuo je da su osolike muhe potpuno bezopasne i da nema nikakvih poveznica s patologijom čovjeka.

– Malo kasni sezona, a s njom i izvori hrane – pojasnio je Lelo, potcrtavajući da nema razloga za paniku.

On je dalje kazao da ženke osolike muhe ostavljaju veliki broj jaja, od čega ih se obično izleže samo deset posto. No, u ovom slučaju, zbog suviška u prirodi, preživljava tri ili četiri puta više jedinki.

– To se zove ekspolozija populacije, kada se enormno povećava broj jedinki. Ali, već naredne godine broj potomaka znatno će biti smanjen. Ova vrsta ima žalac koji služi samo za upozorenje. Njime ne mogu ni ubadati niti imaju otrov – dodao je Lelo.

Izvor: Dnevni avaz

Interesantno za vas

Izdvajamo

Biden uperio prst u kameru i obratio se direktno predsjedniku Rusije: Gospodine Putin, dobro čujte što vam kažem

Joe Biden se direktno obratio ruskom predsjedniku i uperivši prst u kameru upozorio ga da ne napada NATO-ovu teritoriju. Američki...

Možda vas zanima i ovo