Nedjelja, 24 siječnja, 2021

Neobjavljeni detalji tragedije koja je u crno zavila BiH: Ulazna vrata vikendice bila su zaključana i svi aluminijski otvori su bili zatvoreni

Autor:S.B.

Nemojte propustiti

Meteorolog Face TV-a Nedim Sladić objavio novu prognozu vremena koja se mnogima neće dopasti: Zima se ponovo vraća

Meteorolog Face TV Nedim Sladić navodi da večeras dolazi do produbljivanja visinske doline nad Đenovskim zaljevom s kojim će...

Bosna i Hercegovina označena kao rizično područje: Nova odluka danas stupa na snagu, evo kako naši državljani mogu ući u Njemačku

Pored negativnog testa, Njemačka nalaže i obavezni desetodnevni karantin za putnike koji dolaze iz 25 zemalja koje su se...

Nakon izjave Bakira Izetbegovića o srpskom narodu: Žestoke reakcije iz BiH i regije, oglasio se i OHR

Nakon gostovanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je govorio o Miloradu Dodiku i...

U BiH upaljen narandžasti i žuti meteoalarm: Olujni udari, obilne padavine, a stiže i novi snijeg

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme. Glavnina padavina očekuje se na području Hercegovine, zapada i...

Ulazna vrata vikendice su bila zaključana i svi aluminijski otvori su bili zatvoreni tako da kisik, prema njegovim riječima, nije dolazio nikako, pojasnio je komesar.

Vještačenja koja će rasvijetliti tragičnu smrt osam devetnaestogodišnjaka koja se dogodila u novogodišnjoj noći u mjestu Tribistovo kod Posušja i u crno zavila BiH, još se rade u Sarajevu, potvrđeno je za Klix.ba. Postupajući tužilac Zapadnohercegovačkog kantona Borislav Čuljak kazao je kako se, prema dosadašnjim istražnim radnjama, pretpostavlja da je četiri djevojke i četiri mladića ugušio ispušni plin iz agregata, ali da će cijeli slučaj rasvijetliti rezultati vještačenja u Sarajevu.

“Tužilaštvo i policija su uradili sve što su mogli i sada samo možemo čekati konačne rezultate iz Sarajeva kako bi se znala puna istina i kako bi se ovaj slučaj zaključio”, kazao je Čuljak.

Dodaje kako su tražili da se vještačenje radi po hitnom postupku kalo bi se smrt osam mladih rasvijetlila što prije, ali da je to proces koji nije jednostavan te se ne može završiti onom brzinom kojom mnogi očekuje da se završi.

“Mi smo dostavili na vještačenje uzorke krvi koji su uzeti prilikom obdukcije na toksikološka i druga vještačenja, sve tragove i materijalne dokaze koje smo našli prilikom uviđajnih radnji, kao i nalaze svih vještačenja koja su ovdje provedena”, pojasnio je postupajući tužilac.

Život izgubilo osam mladih

Komesar policije Zapadnohercegovačkog kantona Milan Galić kaže kako je ovo najteži slučaj koji je ikada radio i koji pamti ovaj kraj te vjeruje da će i zbog toga vještačenje biti prioritetno iako se radi o kompleksnom procesu, jer je veliki interes javnosti za ove rezultate.

Podsjeća da je policija danima osiguravala mjesto tragedije kako bi se detaljno uradila sva potrebna vještačenja i da se pretpostavlja kako je smrt osmero mladih uzrokovana gušenjem ispušnih plinova iz agregata, ali da je ipak potrebna potvrda nadležnih organa o tome.

“Na mjestu događaja vještak je odradio vještačenje agregata koji je radio tokom čitave noći, kao i dimnjaka i peći na drva u kojoj je pronađena žeravica, te su uzeti svi tragovi”, objasnio je Galić.

Naglašava da su policijski službenici objekt osiguravali od same prijave tragičnog slučaja sve do posljednjeg provedenog vještačenja te da su, uz brojne materijalne dokaze, uzeli izjave nekoliko osoba te sve što su smatrali da može pomoći u rasvjetljavanju slučaja.

Pojasnio je da su tijela četiri djevojke i četiri mladića pronašli njihovi prijatelji koji su s njima slavili doček Nove godine, a spavali su u vikendici koja se nalazi u blizini.

“Kad su ujutro ustali, bacali su petarde i, kako niko nije izlazio, jedan momak je otišao da vidi šta je s njima i zatekao šokantan prizor, mrtvih osam prijatelja”, kaže komesar MUP-a ZHK navodeći da je taj momak slučaj prijavio policiji.

Zatekli su, kako kaže, šest osoba u sjedećem položaju na uglu za sjedenja, dok su dvije osobe koje su sjedile na rubovima, bile na podu.

“Sama činjenica kad su ušli u pomoćni objekt da su zatekli agregat kako radi, dovoljno govori, kao i to da je vikendica bila zaključana i da nijedan prozor nije bio otvoren, izuzev jednog malog koji je bio otvoren na kipu, da je došlo do gušenja ispušnim plinovima”, objašnjava Galić za Klix.ba.

Vikendica u kojoj se desila tragedija

Kaže kako je, zapravo, taj mali prozor, koji je bio malo odškrinut, spajao vikendicu i pomoćni objekt u kojem je bio agregat te da on nije puštao svježi zrak nego dovodio otrovne plinove iz navedene prostorije, koji su, najvjerojatnije, ugušili osam života.

“Ta ostava ima dvoja vrata jedna nasuprot drugih, a kada su naši službenici došli, jedna su bila skroz zatvorena, druga samo malo odškrinuta, kako i mali prozor vikendice, koji je spojen s tom ostavom, dok je agregat radio čitavu noć”, pojašnjava komesar Galić.

Ulazna vrata vikendice su bila zaključana i svi aluminijski otvori su bili zatvoreni tako da kisik, prema njegovim riječima, nije dolazio nikako.

“Mislim da je njih otrovni plin polako uspavljivao i da nisu mogli ništa osjetiti ako se radi o ugljenmonoksidu, jer on ima baš ta svojstva, ali to će sve utvrditi vještačenja”, ističe sagovornik.

Napominje kako postoji mogućnost da su otrovni plinovi dolazili iz dimnjaka ili peći na drva, jer je bilo žeravice kad su tijela pronađena, ali da ne treba špekulisati, jer će konačni rezultati vještačenja rasvijetliti ovaj tragični slučaj koji je i danas jedna od glavnih tema u BiH.

Sa posljednjeg ispačaja nastradalih, Foto: Večernji list BiH

Tužna priča iz ovog hercegovačkog kraja odjeknula je u domaćim i regionalnim medijima, jer se ovako tragičan početak nove godine ne pamti.

Sahrana Mirele Rezo i Stjepana Jukića održana je 3. januara u Posušju, a dan kasnije su Žana, Marija i Stipe Pavković, Ivan Miličević, Mia Soldo i Stipe Romić sahranjeni u Rakitnu.

Na posljednjem ispraćaju osam prekinutih mladosti okupilo se na hiljade ljudi, među kojima su bili i dužnosnici sa svih nivoa vlasti. Proliveno je more suza, a izrazi saučešća su stizali od najviših vjerskih i političkih dužnosnika kako iz BiH, tako i iz zemalja okruženja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Omčo obara sve rekorde na Youtubeu: Ljudi su zgranuti novim videom koji je jedan od najgledanijih u regionu

Koliko je teško starijim generacijama objasniti kojim poslom se bave Youtuberi, još je teže objasniti roditeljima širom Balkana kako...

Možda vas zanima i ovo