Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Neočekivan potez Vladimira Putina: Ruski predsjednik se obratio Zapadu

Preporučeno

Putin je rekao da, premda Rusiji štete zapadne sankcije, to je otvorilo “nove mogućnosti za slanje energetskih resursa u zemlje gdje su ti resursi stvarno potrebni”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sudjelovao je na virtualnom sastanku o ekonomskim i razvojnim pitanjima ruskih arktičkih teritorija i sjevernomorske rute.

“Provedba projekata u arktičkoj zoni Ruske Federacije ne može se odgoditi zbog pritiska sankcija, naprotiv, potrebno je povećati tempo njihove provedbe”, rekao je Putin, a prenosi ruska agencija TASS.

“Sada, uzimajući u obzir razna vanjska ograničenja i pritiske sankcija, moramo obratiti posebnu pozornost na sve projekte i planove koji se odnose na Arktik. Ne odgađati ih, ne pomicati ih u stranu”, dodao je.

Upravo se čita:  Putnik iz Banja Luke uhvaćen zbog lažiranja dokumenata na letu za Dortmund

Rekao je da se zadaće Rusije na Arktiku prije svega tiču socijalne sfere te da “najosjetljivija pitanja za građane uvijek trebaju biti u središtu pozornosti vlasti”.

“A u ekstremnim uvjetima na Arktiku govorimo o zdravlju, sigurnosti ljudi, životnoj potpori cijelih gradova i mjesta”, rekao je Putin.

PRIZNAO DA ZAPADNE SANKCIJE STVARAJU PROBLEME RUSIJI PA SE OBRATIO ZAPADU

Posebno se osvrnuo na zapadne sankcije i na posljedice tih sankcija premda se nije izravno osvrnuo na situaciju u Ukrajini.

Naveo je da je sada, “kao rezultat djelovanja neprijateljskih zemalja, prekinut niz transportnih i logističkih lanaca” te kako neke strane tvrtke “ne ispunjavanju svoje ugovorne obveze ili ih ne ispunjavaju u potpunosti”.

Upravo se čita:  Vozač kamiona iz BiH učestvovao u jezivoj nesreći u Austriji: Nakon sudara buknuo požar, jedna osoba poginula

“Naravno, u sadašnjoj situaciji to nam stvara određene poteškoće, ali imamo sve resurse i sve mogućnosti da brzo pronađemo alternativna rješenja te dugoročno dodatno osnažimo našu neovisnost od vanjskih faktora. Izuzetno važan zadatak”, rekao je Putin.

No ruski predsjednik obratio se Zapadu, rekavši da je “odbijanje normalne suradnje zapadnih zemalja s Rusijom jednako naštetilo evropskim zemljama i SAD-u”.

KAŽE DA SU SANKCIJE RUSIJI OTVORILE I NOVE MOGUĆNOSTI

Putin je rekao da, premda Rusiji štete zapadne sankcije, to je otvorilo “nove mogućnosti za slanje energetskih resursa u zemlje gdje su ti resursi stvarno potrebni”.

Potom se ponovno osvrnuo na projekte na Arktiku.

Upravo se čita:  Može se dobiti već za pet godina radnog staža: Koliko morate raditi u Njemačkoj za penziju veću od 2.000 eura

“Rusija je otvorena za zajednički rad sa svim zainteresiranim partnerima kako u okviru sadašnjih tako i budućih programa i projekata na Arktiku”, rekao je šef države. “Mi na Arktik ne gledamo kao na polje geopolitičkih spletki, već kao na teritorij dijaloga, stabilnosti i konstruktivne saradnje”, dodao je te naglasio važnost provedbe prioritetnih investicijskih projekata na Arktiku, o čemu uvelike ovise daljnji razvoj arktičkih regija i dobrobit njihovih stanovnika te ispunjavanje obveza Rusije prema odgovornim poslovnim partnerima.

Ruska suradnja s drugim zemljama Arktičkog vijeća – Kanadom, Danskom, Finskom, Švedskom, Norveškom, Islandom i SAD-om – drastično je narušena od početka ruske invazije u Ukrajini.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas