Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Neočekivano otkriće NASA-inog rovera na Marsu!

Nemojte propustiti

Gotovo deset godina star NASA-in rover Opportunity na Marsu je otkrio stijenu koja sadržava minerale gline, što dokazuje da je vjerojatno bila u doticaju s vodom.

Foto: NASA
Foto: NASA

Devet godina star robot otkrio je na Marsu stijenu za koju se vjeruje da sadržava minerale gline, a njihova prisutnost pokazuje da je ta stijena, nazvana Esperence, u nekome trenutku u prošlosti izmijenjena produljenim dodirom s vodom, prenosi BBC.

Robot Opportunity vidio je i prije kamenje s glinom, ali znanstvenici kažu da je ovo najbolji primjerak. “Veoma je bogat”, kaže Steve Squyres, glavni upravljač robotom.

Robot otkriva dokaze o postojanju vode na Marsu od slijetanja 2004. Po čemu je ovo drukčije? “Pogledate li sva otkrića povezana s vodom, velika većina njih upućuje na vodu veoma niskog pH-a, na kiselinu. Stalno govorimo o vodi na Marsu. A zapravo je Opportunity uglavnom otkrio ili našao dokaze o postojanju sumporne kiseline”.

“Minerali gline stvaraju se tek uz neutralni pH. To je voda koja se mogla piti, voda mnogo prikladnija za nastanak života”, rekao je.

Profesor Squyres, sa sveučilišta Cornell u New Yorku, kaže kako bi on Esperance stavio u prvih pet otkrića koja su na Crvenome planetu našli Opportunity i njegov robot-blizanac Spirit koji je otkazao 2011.
(Hina)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Susjedima je jasno: “Vučić stvara najmoćniju vojnu silu u regionu”

Hrvatski mediji pišu da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stvara najmoćniju vojnu silu u regionu. "U posljednje se vrijeme sve češće,...

Možda vas zanima i ovo