Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Nepodnošljiva situacija na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom: ‘Ovo se više ne može izdržati, živimo kao u getu!‘

Nemojte propustiti

Još ljetos je organizirana online peticija kojom se tražilo da se lokalnom stanovništvu omogući lakši prelazak državne granice, bez obveza samoizolacije i ikakvih ograničenja.

Školska godina je na pragu, a granični prijelazi u dolini Neretve, preko kojih su prelazili lokalni stanovnici, i dalje su zatvoreni, piše Slobodna Dalmacija.

Jedini otvoreni granični prijelaz između Hrvatske i BiH, otkako je krenula pandemija korone, je onaj u Doljanima. Svi drugi su zatvoreni, uključujući i Gabela Polje, koji je s obzirom na dnevne migracije lokalnog stanovništva s obje strane granice bio najfrekventniji.

GP Gabela polje, prema sporazumu RH i BiH, malogranični je prijelaz za lokalno stanovništvo, ali se svakih pola godine prekategorizira za međunarodni putnički promet, čime se rasterećuje prijelaz u Doljanima. I tako to funkcionira već sedam godina. Nažalost, sada je korona-kriza sve usporila.

I dok roditelji i nastavnici diljem Hrvatske muku muče kako zaštititi djecu u školama od virusa, roditelje osnovaca i srednjoškolaca s hercegovačke strane granice uz to more i brige kako će im djeca prijeći granicu i doći u školu u Metković.

Naime, s obzirom na to da je u funkciji jedan jedini međunarodni granični prijelaz, realno je očekivati gužve i izvan turističke sezone, pa će djeca, ako žele stići na vrijeme, morati i sat vremena ranije polaziti u školu.

Ovog ljeta se za prelazak čekalo u kolonama, a najviše se ljute lokalni stanovnici koji žive uz granicu koji, umjesto pedesetak metara, za odlazak u Metković moraju prevaliti dvadeset kilometara i još čekati u koloni po sat vremena.

Zato se svatko snalazi kako zna, a otvaranje graničnog prijelaza Gabela Polje riješilo bi brojne probleme, Doljane rasteretilo gužve te lokalnom stanovništvu omogućilo brži prelazak granice u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Ljudi uz granicu su ogorčeni na ponašanje dviju država.

Još ljetos je organizirana online peticija kojom se tražilo da se lokalnom stanovništvu omogući lakši prelazak državne granice, bez obveza samoizolacije i ikakvih ograničenja.

Istina, potpisnici su se izborili da lokalno stanovništvo ne mora u dvotjednu karantenu, ali malogranični prijelazi su i dalje ostali zatvoreni i takvi dočekuju početak nove školske godine.

Roditelji kažu da nadležne institucije obiju država nije briga za njih i njihovu djecu koja će do škole putovati kilometrima, umjesto da im se dopusti prelazak granice u Gabela Polju, od kojega je škola udaljena doslovno pet minuta. Preko Doljana bi tako trebali ići i školski autobusi, što će dodatno opteretiti taj međunarodni granični prijelaz, piše Slobodna Dalmacija.

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo