Četvrtak, 25 travnja, 2024

Nepogrešivi američki profesor: Novi predsjednik SAD-a bit će… – VIDEO

Preporučeno

Profesor historije na Američkom univerzitetu Allan J. Lichtman uvjeren je da će u Bijelu kuću ući republikanski kandidat Donald Trump.

Lichman je zanimljiv po tome što je svaki puta pogodio ishode američkih predsjedničkih izbora, a projekcije donosi koristeći vlastitu metodu istraživanja koja se temelji na 13 odgovora tačno-netačno. Ukoliko je na šest pitanja odgovor “netačno”, vladajući, u ovom slučaju demokrati, gube poziciju u Bijeloj kući, piše Washington Post.

Upravo se čita:  U Švicarskoj uhapšena tri pjevača koji su došli kao turisti a nastupali bez radne vize!

– Trinaest pitanja bazira se na proučavanju svih američkih izbora od 1860. do 1980. godine. Donedavno je pet ključnih pitanja bilo protiv Demokratske stranke. No, naknadno se i šesto ključno pitanje okrenulo protiv Demokrata, a to je pitanje o trećem kandidatu, u ovom slučaju riječ je o tome da će libertijananac Gary Johnson dobiti pet posto glasova. To je znak da nešto nije uredu sa strankom koja drži Bijelu kuću. To je bilo šesto, ključno pitanje koje bi demokrate trebalo izbaciti iz Bijele kuće – ističe profesor Lichtman.

Upravo se čita:  U Njemačkoj uhapšena braća iz Bosne i Hercegovine

Pitanja su vezana uz kratkoročnu i dugoročnu ekonomiju, socijalne nemire, uspjehe i neuspjehe vanjske politike i vojske, skandale i slične teme važne za politički život zemlje.

Lichtman ishod izbora na ovaj način predviđa već tri decenije. No, uzima u obzir mogućnost da će možda ovi izborni rezultirati biti drugačiji od predikcije i time će u sljedećima morati ili uvesti novo pitanje ili promijeniti neka postojeća kako bi uspješnije predviđao sljedeće izbore.

Upravo se čita:  Bosanac u Austriji osuđen na šest mjeseci jer je prijetio službenici parkinga “šamaranjem” nakon što mu je pisala kaznu

– Moguće je da će doći vrijeme kada će promjena biti toliko kataklizmička da mijenja temelje načina na koji radimo politiku, i ovi izbori imaju taj potencijal – ne znamo još za sigurno, ali imaju potencijal – zaključuje Lichtman.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas