Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Nepotizmam u “Željeznicama BiH”: Socijalni radnik na mjestu direktora pravne službe!

Nemojte propustiti

Dolaskom Nedžada Osmanagića na čelo “Željeznica FBiH” u maju 2010. godine u ovoj državnoj kompaniji zaposleno je više od 200 osoba, većinom rodbinskim vezama, saznaje “Dnevni avaz”.

Foto: ArhivČak se u ovoj državnoj kompaniji od dolaska Osmanagića preko noći vrše nove sistematizacije radnih mjesta, pa se tako, umjesto konduktera i revizora, zapošljavaju bratići i sestrične, ali i braća i kćerke pojedinih šefića poput Namira Mahmutovića, v. d. direktora prometno-poslovnog područja Sarajevo, tvrdi naš izvor blizak Upravi.

Nova sistematizacija

Posebna je priča kako je Osmanagić pomoćniku direktora operatera podružnice Sarajevo Senadu Strojilu zaposlio kćerku.

– Postavili su je na mjesto arhivara na ŽFBiH, što je izmišljena pozicija. Da stvar bude gora, sada ne znaju gdje da zaposle revizore kojima su ukinuli radna mjesta, a postavili su svoju djecu – tvrdi naš sagovornik.

Zvuči nevjerovatno i da je Osmanagić na čelo pravne službe postavio Džemala Subašića, po zanimanju socijalnog radnika koji je doktorirao na kriminalističkim naukama. Za njega je Osmanagić, jer nije ispunjavao kriterije za ovu poziciju, promijenio čak i uvjete konkursa.

Otjeran s pozicije

Riječ je o istom onom Subašiću koji je prije osam godina otjeran s pozicije direktora Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo i protiv kojeg je Kantonalni sud u Sarajevu vodio istažni postupak zbog nestanka 15 miliona KM namijenjenih za zapošljavanje.

Svaka dva mjeseca nova sekretarica

Saznajemo da se u Upravi ŽFBiH sekretarice mijenjaju kao na filmskoj traci, pa tako svaka dva mjeseca dođe nova.

Odlaskom već bivše Samile Selimović Osmanagić je već zaposlio novu. No, radnici se pitaju do kada će i ona ostati.

 

(Bh-index/Dnevni avaz)

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo