Petak, 25 lipnja, 2021

Neprilagođena brzina i alkohol najčešći uzročnici saobraćajnih nesreća

Nemojte propustiti

Neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola i nadalje su najčešći uzročnici saobraćajnih nesreća u Federaciji BiH, iako u posljednjih pet godina bilježe trend smanjenja u odnosu na raniji period.

Ilustacija
Ilustacija

Podaci su to prezentirani danas u sklopu predstavljanja završnog izvještaja Ekspertnog tima FMUP-a za analizu i koordinaciju aktivnosti iz dokumenta “Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja FBiH 2008.-2013.”

Prema dostupnim policijskim izvještajima u BiH iz ranijih perioda, četiri uzročnika: neadekvatna brzina kretanja vozila, alkoholiziranost sudionika u saobraćaju, nepoštivanje prvenstva prolaza i nepropisno preticanje, uzročnici su oko 60 posto ukupnog broja registriranih saobraćajnih nesreća.

Inače, tokom petogodišnje provedbe spomenute strategije, pripadnici kantonalnih MUP-ova u FBiH su u sklopu represivnih mjera sankcionirali 708.050 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine kretanja motornih vozila, a za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola 81.461 slučaj.

Istovremeno, registrirano je 29.130 slučajeva sankcioniranja za nepropisno preticanje, te 13.570 za nepoštivanje svjetlosne signalizacije, odnosno 19.931 slučaj sankcioniranja zbog upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita, kao i 25.438 slučajeva radi korištenja mobilnog telefona za vrijeme upravljanja motornim vozilom, a za nekorištenje sigurnosnog pojasa i nekorištenje zaštitne kacige 113.312 slučajeva.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo