Subota, 12 lipnja, 2021

Neredi u Budvi, napadnuti učesnici Parade ponosa

Nemojte propustiti

Prva Parada ponosa u Crnoj Gori počela je nešto nakon 12 sati u Budvi, a manifestaciju protječe u iznimno napetoj atmosferi, iako skup osiguravaju jake policijske snage.

Zbog prethodnih žestokih sukoba policije i protivnika Parade ponosa, odlučeno je da se povorka održi skraćenom rutom, javio je Tanjug.

Povorka je krenula ispred zidina Starog grada u Budvi, a u osiguranju sudjeluje više od 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

Uoči Parade došlo je do žestokog obračuna policije i protivnika, u kojima su policajci koristili palice, a prosvjednici kamenje. Bačena je i dimna bomba.

Nekoliko stotina protivnika gay povorke, uglavnom mlađih osoba, okupilo se u blizini Starog grada i zasulo kamenjem, bocama i drugim predmetima pristalice LGBT zajednice.

policija-budva-paradaPolicija je prethodno privela nekoliko osoba zbog toga što su gađali jajima autobus s pripadnicima LGBT zajednice i pokušali ih fizički napasti.

Na trgu ispred zidina Starog grada u Budvi nalaze se jake policijske snage, odnosno pripadnici specijalnih jedinica, koji osiguravaju nekoliko desetina pripadnika gay populacije.

Okupljeni protivnici Parade ponosa skandiraju uvredljive poruke na račun LGBT populacije.

Organizator povorke je LGBT Forum progres, a predsjednik te organizacije Zdravko Cimbaljević kazao je ranije da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj koliko je crnogorsko društvo u stanju prihvatiti i njegovati različitosti.

Iz crnogorske vlade ranije je poručeno je da se održavanjem Parade ponosa želi poslati poruka da je Crna Gora društvo u kojem se poštuju ljudska prava, a iz policije su najavili da će poduzeti sve mjere kako bi manifestacija protekla sigurno.

130724Crnogorska-policija3

Među sudionicima povorke su savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić, savjetnik predsjednika Skupštine Crne Gore za odnose sa javnošću Snežana Burzan, kao i pomoćnici ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Mitrović i Sabahudin Delić.

Paradi prisustvuje i zastupnik DPS-a i predsjednik parlamentarnog Odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković, kao i dužnosnik Pozitivne Crne Gore Ana Ponoš.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo