Subota, 12 lipnja, 2021

Rijeka Neretva opasna za kupanje!

Nemojte propustiti

Iz Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, s obzirom na to da veliki broj Mostaraca već ide na plivanje na Neretvu, stiže upozorenje o njenoj zagađenosti zbog čega bi, kako ističu, trebalo striktno izbjegavati plivanje u njoj.

mostarci se kupaju u neretviU posljednjih deset godina voda je, ističu iz Zavoda, posebno zagađena na području grada zbog izlijevanja otpadnih materija i fekalija, odnosno zbog nepostojanja prečistača otpadnih voda.

Posljednje analize pokazale su da je u Neretvi najprisutnija bakterija Escherichia coli, zatim Enterococcus faecali i Serratia, koje mogu izazvati infekcije gastrointestinalnog i urogenitalnog trakta, sepsu, meningitis i slično.

– Ako u jednom litru vode ima više od 20.000 kolonija bakterija, to znači da se ta voda ne bi smjela koristiti za kupanje – kažu iz ovog Zavoda.

Najavili su da će, u saradnji s nadležnim institucijama iz Hrvatske, raditi ovogodišnju analizu ispravnosti vode od Drežnice pa sve do granice s ovom susjednom državom, koja će pokazati tačan stepen zagađenosti rijeke.

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo