Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Nervozna reakcija HNS-a: Poručili da Njemačka rezolucijom o Bosni i Hercegovini ruši Dejton, Adisa Ahmetovića nazvali ‘radikalnim bošnjačkim unitaristom’

Nemojte propustiti

“Predlažemo svim zastupnicima Bundestaga koji su podržali rezoluciju predloženu od strane radikalnog bošnjačkog unitariste (Adis Ahmetović), da identičnu rezoluciju upute gospodinu Charlesu Michelu i državi Belgiji. Mi odgovor na istu već znamo”, poručili su iz Čovićevog HNS-a

Rezoluciju o Bosni i Hercegovini koju su na današnjem zasjedanju usvojili zastupnici njemačkog Bundestaga, komentiralo je udruženje Hrvatski narodni sabor BiH.

Predlažu iz HNS-a “pobornicima unitarizma iz Bundestaga da istu rezoluciju usvoje o Belgiji i dostave je gospodinu Michelu”, referirajući se na predsjednika Evropskog vijeća.

Smatraju kako današnja rezolucija Bundestaga koja se odnosi na Bosnu i Hercegovinu “pokazuje koliko njemačke vlasti ne poznaju ili odbijaju prihvatiti, činjenice o Bosni i Hercegovini i prirodi njezinog multinacionalizma i ravnopravnosti konstitutivnih naroda”.

“Uz to, današnja rezolucija je de facto poziv na rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma za kojeg se upravo Njemačka zalagala 1995. godine. Model federalizma institucionalne ravnopravno kroz legitimne političke predstavnike je temelj Daytona i jedini jamac za europsku Bosnu i Hercegovinu. Predlažemo svim zastupnicima Bundestaga koji su podržali rezoluciju predloženu od strane radikalnog bošnjačkog unitariste (Adis Ahmetović), da identičnu rezoluciju upute gospodinu Charlesu Michelu i državi Belgiji. Mi odgovor na istu već znamo”, zaključili su iz HNS-a.

Podsjećamo da je prije nekoliko sati Bundestag usvojio rezoluciju o BiH, a zastupnici SPD-a, FDP-a i Zelenih pozvali su njemačku vladu na čelu s Olafom Scholzom da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini.

“Reforme su decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje kako bi odvratili pažnju javnosti od zastoja. Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva” kazali su zastupnici.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo