Četvrtak, 25 travnja, 2024

NES i SBiH prijete izlaskom iz vlasti ako Dodik ne prestane s udarima na državu

Preporučeno

Ogrešević je naveo da je ovo upravo taj trenutak kada “Osmorka”, a za šta će se, kako kaže, i zalagati, mora zaustaviti pregovore s Dodikom o daljem formiranju vlasti sve dok se ne zaustave udari na državu.

Narodni evropski savez (NES) i Stranka za BiH uputili su zajedničko saopćenje za javnost u kojem su, između ostalog, komentarisali formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Poručili su i to da su proteklih dana pratili i razmatrali niz odluka koje je inicirao Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, kao i njegove izjave i najave kojima negira nadležnosti države Bosne i Hercegovine i postojanje Ustavnog suda BiH.

Shodno tome, za navedene političke subjekte, neprihvatljivo je i da Dodik namjerava u Vijeće ministara BiH imenovati Denisa Šulića, kojeg su nazvali “Bošnjakom po Dodikovoj mjeri”, a čime bi, prema njihovoj ocjeni, uprkos zakonskim odredbama koje bi to trebale onemogućiti, Dodik ipak dobio nadmoć odlučivanja u Vijeću ministara BiH.

Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a jasno je poručio da oni neće biti dio vlasti u kojoj Dodik i prije formiranja Vijeća ministara BiH krši Sporazum o smjernicama, načelima i ciljevima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti koji je potpisao sa Nerminom Nikšićem u ime “Osmorke”, te s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH.

“Mi osuđujemo odluku većine u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska (NSRS), a kojom dirigira Milorad Dodik, da usvoji neustavni zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je pri ranijem pokušaju stupanja na snagu, Ustavni sud Bosne i Hercegovine u septembru prošle godine stavio van snage. Lično smatram da je na ovaj način, a i s Dodikovom izjavom da ‘državna imovina pripada entitetima’, predsjednik SNSD-a sam sebe eliminisao iz daljeg učešća u procesu formiranju državne vlasti. Mi smatramo da nema daljih pregovora s onima čija retorika i ponašanje predstavljaju direktan udar na državu i institucije Bosne i Hercegovine, naše jedine domovine”, rekao je Ogrešević.

Upravo se čita:  Zastupnički dom odbio SNSD-ove zaključke o poništenju odluka visokog predstavnika

Zatim je podsjetio da su Sporazum potpisali isključivo u skladu s odredbama Ustava i zakonima BiH i da oni od svih potpisnika tog dokumenta očekuju da se tako i ponašaju ukoliko žele biti njihovi partneri u vlasti.

“Jer, za nas potpisivanje Sporazuma o ulasku u vlast predstavljalo je isključivo priliku za pokušaj da se BiH učini funkcionalnijom, boljom, pravednijom i prosperitetnijom državom za sve njene narode i građane. U toj prilici mi nijednog trenutka nismo se borili za pozicije, fotelje i privilegije, a iznad svih naših ciljeva i htijenja uvijek je, a tako će biti i ubuduće, očuvanje interesa države Bosne i Hercegovine, kroz snažnu borbu za njenu opstojnost, njen suverenitet i integritet. Državna imovina jeste bitan faktor opstanka države Bosne i Hercegovine jer je to osnovno sredstvo za vršenje javne državne vlasti”, dodao je.

Ogrešević je naveo da je ovo upravo taj trenutak kada “Osmorka”, a za šta će se, kako kaže, i zalagati, mora zaustaviti pregovore s Dodikom o daljem formiranju vlasti sve dok se ne zaustave udari na državu.

“Podsjećam da smo se Sporazumom stranaka različitih ideologija, prioriteta i htijenja, prije svega obavezali na to da ćemo rješavati pitanja u vezi kojih imamo saglasnost i jednaka viđenja. To se prije svega odnosilo na obavezuju kreiranja novog programa ekonomskih reformi BiH, a rečeno je da ćemo ‘u dobroj vjeri, tražiti i težiti kompromisima u prevazilaženju svih spornih političkih pitanja’. Još jednim pokušajem otimanja državne imovine, Dodik je pokazao i dokazao da je za njega Sporazum ‘mrtvo slovo na papiru’. U ovakvim okolnostima, mi ne smijemo i ne možemo biti ‘slijepi i gluhi’ na te činjenice i ne možemo preći preko toga kao da se ništa ne dešava”, naveo je Ogrešević.

Upravo se čita:  Akcija “Piramida”: Više od 150 policajca vrši pretrese na 16 lokacija u BiH

Poznato je, kaže Ogrešević, da su Dodik i SNSD i u protekle četiri godine kada su bili u koaliciji s SDA inicirao u NSRS donošenje neustavnih zakona i odluka koje su redom “padale” pred Ustavnim sudom BiH i da to nažalost nije bio razlog za SDA da prekine tu koaliciju i da se ta koalicija održala do kraja mandatnog perioda 2018-2022. godine, što je, dodaje, SNSD-u samo ojačalo startnu poziciju na proteklim izborima.

“Evidentno je da ni međunarodna zajednica, odnosno OHR, kao ni države svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma nisu adekvatno reagirali na Dodikove udare na državu, ali to nama neće i ne smije biti alibi da se ne usprotivimo Dodikovoj i svakoj drugoj, retrogradnoj politici koja ide na štetu države BiH i njenih građana. Zato, pozivam stranke ‘Osmorke’ na hitno zauzimanje stava o ovom pitanju, a mi smo odlučni da radije budemo u opoziciji, nego da šutke participiramo u vlasti čiji jedan od aktera već u startu najavljuje da će se boriti za to da državne ovlasti pređu na entitete. Bez obzira na to što je Ustavni sud BiH i do sada ovakve i slične Dodikove poteze proglašavao neustavnima, mi ne želimo po cijenu bilo čega biti nijemi posmatrači događaja koji se tiču onog što je u našim programima najsvetije, a to je država Bosna i Hercegovina. Naše dalje učešće u pregovorima oko formiranja vlasti zavisit će o odnosu ‘Osmorke’ prema ponašanju Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, kao i o njegovom odnosu na potpisani Sporazum”, poručio je Ogrešević.

Upravo se čita:  Na planinama “debeo” minus, očekuje se i snijeg

Aktuelna dešavanja komentarisao je i Jasmin Emrić, poslanik Narodnog evropskog saveza u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Apsolutno je neprihvatljivo da Milorad Dodik , predsjednik SNSD-a kao potpisnik Sporazuma s ‘Osmorkom’ smatra da se može ponašati bahato i ponavljati neustavne aktivnosti, da nastavlja s pokušajima prisvajanja državnih nadležnosti, da negira državne institucije, a da pri tome očekuje da to ne može utjecati na odnose s onima s kojima se obavezao da će biti dio vlasti na državnom nivou i koja će djelovati isključivo u skladu s Ustavom BiH i zakonima naše države. Za nas u NES-u nema kompromisa ni sa kim kada je u pitanju država Bosna i Hercegovina i njena imovina i kada su u pitanju državne nadležnosti. Kao jedan od zastupnika u Predstavničkom domu uvijek će mi biti prioritet interes države Bosne i Hercergovine i njenih institucija, i to mora biti jasno svima onima koji žele da surađujemo i gradimo političko partnerstvo radi poboljšanja i unapređenja života svih građana u Bosni i Hercegoivni. Nikakva pozicija i vlast ne može imati prednost u odnosu na interese države Bosne i Hercegovine”, zaključio je Emrić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas obilježava godinu dana rada aktuelnog saziva. Tim povodom je održana i sjednica Vlade,...

Još vijesti za vas