Subota, 10 lipnja, 2023

Nešić izjavio da u FBiH danas živi više Arapa nego Srba, pa se “obrušio” na Schmidta: Posebno sam ogorčen zbog jedne stvari

Nemojte propustiti

On je upitao Schmidta da li su to “za njega Srbi građani drugog reda i manje vrijedni, pa mu skrnavljenje pravoslavnih bogomolja i spomenika nije vrijedno pomena”.

Predsjednik DNS Nenad Nešić ocijenio je da je izvještaj Christiana Schmidta Vijeću sigurnosti UN “neizbalansiran, nedobronamjeran i ne doprinosi smirivanju situacije u BiH”, te naglasio da “navijački pristup nikada nije donio ništa dobro nikome u BiH”.

– Posebno sam ogorčen jer je Schimdt `zaboravio` skrnavljenje pravoslavnog groblja kod Zenice i Crkve kod Kupresa, rekao je Nešić.

Upravo se čita:  Profesorica Nevenka Tromp nakon presude Stanišiću i Simatoviću: Ništa od revizije tužbe protiv Srbije, Bakir je izvarao narod

Nešić je osudio svaki napad bilo gdje, te je naglasio da počinioci takvih djela treba da budu najstrože kažnjeni.

– Međutim, ako Schmidt u svom izvještaju pominje incidente u Republici Srpskoj, bio bi red da se sjetio i onih u Federaciji BiH (FBiH). Podsjetiću ga da je u avgustu prošle godine u Vukovsku kod Kupresa polomljen prozor crkve i srušen nadgrobni spomenik prote Sime Popovića koji je 1860. godine podigao ovu svetinju. Dva mjeseca kasnije u Vranduku, kod Zenice, polomljeni su nadgrobni spomenici Grozde i Neđe Pavlovića, ističe Nešić, prenosi Srpskainfo.

Upravo se čita:  Šef Kabineta Denisa Bećirovića: Predsjednik nije tražio, niti će tražiti nabavku luksuznih automobila

On je upitao Schmidta da li su to “za njega Srbi građani drugog reda i manje vrijedni, pa mu skrnavljenje pravoslavnih bogomolja i spomenika nije vrijedno pomena”.

– Međunarodna zajednica za sve ove godine nije našla za potrebno da postavi pitanje kako to da u FBiH živi svega dva odsto Srba i da je danas tamo više Arapa nego jednog konstitutivnog naroda. Ako već govori o blokadi institucija, pa ima li veće blokade od te da u FBiH još nisu sprovedeni rezultati izbora 2018.godine? Zaista je smiješna konstatacija iz izvještaja da `još nema dogovora o imenovanju Vlade FBiH`. Zamislite, četiri godine nema dogovora i to nije blokada, istakao je Nešić.

Upravo se čita:  Dodik kao da će zaplakati: Nema Srbina kojeg neće osuditi u Haagu

Nešić naglašava da navijački pristup nikada nije donio ništa dobro nikome u BiH.

– Cijenu plaćaju narodi i bošnjački i srpski i hrvatski. Ono što nam je potrebno je objektivan i izbalansiran pristup. I, naravno, poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Oni koji istinski žele dobro narodima u BiH tako će se ponašati, poručio je Nešić.

Pročitajte još

Izdvajamo

Zločinac Dario Kordić, osuđen za ubistvo 116 Bošnjaka u Ahmićima: Vrijedilo je zatvora, sve bih ponovio

Snimak načinjen najvjerovatnije 5. augusta 2022. godine pokazuje da je ratni zločinac Dario Kordić daleko od pokajanja za svoja...

Možda vas zanima i ovo