Subota, 21 svibnja, 2022

Nešić izjavio da u FBiH danas živi više Arapa nego Srba, pa se “obrušio” na Schmidta: Posebno sam ogorčen zbog jedne stvari

Nemojte propustiti

On je upitao Schmidta da li su to “za njega Srbi građani drugog reda i manje vrijedni, pa mu skrnavljenje pravoslavnih bogomolja i spomenika nije vrijedno pomena”.

Predsjednik DNS Nenad Nešić ocijenio je da je izvještaj Christiana Schmidta Vijeću sigurnosti UN “neizbalansiran, nedobronamjeran i ne doprinosi smirivanju situacije u BiH”, te naglasio da “navijački pristup nikada nije donio ništa dobro nikome u BiH”.

– Posebno sam ogorčen jer je Schimdt `zaboravio` skrnavljenje pravoslavnog groblja kod Zenice i Crkve kod Kupresa, rekao je Nešić.

Nešić je osudio svaki napad bilo gdje, te je naglasio da počinioci takvih djela treba da budu najstrože kažnjeni.

– Međutim, ako Schmidt u svom izvještaju pominje incidente u Republici Srpskoj, bio bi red da se sjetio i onih u Federaciji BiH (FBiH). Podsjetiću ga da je u avgustu prošle godine u Vukovsku kod Kupresa polomljen prozor crkve i srušen nadgrobni spomenik prote Sime Popovića koji je 1860. godine podigao ovu svetinju. Dva mjeseca kasnije u Vranduku, kod Zenice, polomljeni su nadgrobni spomenici Grozde i Neđe Pavlovića, ističe Nešić, prenosi Srpskainfo.

On je upitao Schmidta da li su to “za njega Srbi građani drugog reda i manje vrijedni, pa mu skrnavljenje pravoslavnih bogomolja i spomenika nije vrijedno pomena”.

– Međunarodna zajednica za sve ove godine nije našla za potrebno da postavi pitanje kako to da u FBiH živi svega dva odsto Srba i da je danas tamo više Arapa nego jednog konstitutivnog naroda. Ako već govori o blokadi institucija, pa ima li veće blokade od te da u FBiH još nisu sprovedeni rezultati izbora 2018.godine? Zaista je smiješna konstatacija iz izvještaja da `još nema dogovora o imenovanju Vlade FBiH`. Zamislite, četiri godine nema dogovora i to nije blokada, istakao je Nešić.

Nešić naglašava da navijački pristup nikada nije donio ništa dobro nikome u BiH.

– Cijenu plaćaju narodi i bošnjački i srpski i hrvatski. Ono što nam je potrebno je objektivan i izbalansiran pristup. I, naravno, poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Oni koji istinski žele dobro narodima u BiH tako će se ponašati, poručio je Nešić.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vladika Grigorije: Počeo sam se liječiti od nacionalizma nakon posjete četničkom štabu policijskog doušnika Vojislava Šešelja

Vladika Grigorije, episkop diseldorfski i njemački, jedan od najkontroverznijih, ujedno i najpopularnijih svećenika Srpske pravoslavne crkve ovih dana u...

Možda vas zanima i ovo