Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Nešić krenuo Dodikovim stopama? Daytonski sporazum nije isti kao onaj potpisan 1995. godine, zato moramo…

Autor:Srna

Nemojte propustiti

– Moramo se zato jedinstveno dogovoriti kako vratiti nadležnosti i smatram da bi trebalo vidjeti koja se to nadležnost prva može vratiti i krenuti korak po korak – rekao je Nešić.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić tvrdi kako Daytonski sporazum danas nije isto ono što je potpisano 1995. godine.

Nešić navodi kako je međunarodnim intervencijama i izmjenama u kakvom se danas nalazi dovedeno do umanjenih nadležnosti RS-a. Dodao je i kako se DNS zalaže za vraćanje tih oduzetih nadležnosti.

– Svaki ustavni sud bi oborio nezakonit prenos nadležnosti, ali ne i Ustavni sud BiH u kojem tri stranca i dva Bošnjaka preglasavaju ostale. Moramo se zato jedinstveno dogovoriti kako vratiti nadležnosti i smatram da bi trebalo vidjeti koja se to nadležnost prva može vratiti i krenuti korak po korak, rekao je Nešić.

On je podsjetio da su samo četiri prenesene nadležnosti dobile saglasnost parlamenata, i to su one koje se tiču Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, Uprave za indirektno oporezivanje i OBA.

Osim toga, on ističe kako je prijenos nadležnosti, odnosno uzimanja istih od RS-a dovelo intervenisanje međunarodne zajednice, prije svega visokog predstavnika te stranaka iz entiteta koje su na to pristajale.

– Povratak nadležnosti RS-u treba da se radi sistematski, angažovanjem advokata, međunarodnih pravnih stručnjaka, gdje bi se dokazalo da je taj prenos u stvari nezakonit, navodi on.

U nedjelju, 21. avgusta, navršava se 26 godina od kada je u američkoj bazi Wright-Patterson u Daytonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak, prenosi Srna.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik otkrio imena svjetskih lidera od kojih očekuje pomoć i tri načina kako će postići zacrtano: Sva s**nja ovdje su napravila četiri neizabrana...

The Guardian u tekstu koji potpisuje Daniel Boffey navodi da je Dodik posljednjih sedmica naširoko osuđivan zbog njegove namjere...

Možda vas zanima i ovo