Četvrtak, 28 listopada, 2021

Nešić priznao: “Zvao me Dodik, dobio je moju saglasnost za privremeno finansiranje BiH, ali pod jednim uslovom”

Nemojte propustiti

Predsjednici opozicionih stranaka SDS i PDP, Mirko Šarović i Branislav Borenović, odmah su osudili potez SNSD uz optužbe da su prekršili zaključke NSRS i da su priznali Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, jer je upravo on pismom Savjetu ministara BiH zatražio da bude usvojena odluka o privremenom finansiranju.

– Gospodin Dodik me zvao juče, prije sjednice Savjeta ministara BiH i tražio moju saglasnost za usvajanje odluke o privremenom finansiranju institucija BiH. Rekao sam da ima moju saglasnost, pod uslovom da se usaglase sve stranke koje su učestvovale u donošenju zaključaka Narodne skupštine RS – to je za Srpskainfo otkrio Nenad Nešić, predsjednik DNS, komentarišući jučerašnju odluku Savjeta ministara BiH da ipak donese odluku o privremenom finansiranju BiH do kraja godine, bez obzira na ranije izjave lidera SNSD da se to neće desiti, što je izazvalo žestoke reakcije iz većeg dijela opozicije u RS-u.

– Ne znam da li je Dodik zvao druge političke lidere, ne znam kakav je bio njihov odgovor, ali smatram da se mi moramo ponašati racionalno, da moramo zadržati normalnost, a to znači da građani Republike Srpske koji rade u zajedničkim institucijama BiH prime svoje plate. To objašnjava i zbog čega je ministar iz DNS na sjednici Savjeta ministara BiH glasao za privremeno finansiranje – kaže Nešić.

Podsjećamo, predsjednici opozicionih stranaka SDS i PDP, Mirko Šarović i Branislav Borenović, odmah su osudili potez SNSD uz optužbe da su prekršili zaključke NSRS i da su priznali Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, jer je upravo on pismom Savjetu ministara BiH zatražio da bude usvojena odluka o privremenom finansiranju.

Borenović je u saopštenju za javnost rekao da je laž da su ga konsultovali iz SNSD, a u SDS su za Srpskainfo rekli da Dodik nije zvao ni Šarovića.

– Možda Dodik namjerno u opoziciji stvara trvenja, što me od njega i ne čudi, on je veliki manipulator – Nešićev je komentar.

Lider DNS naglašava da je on prvi izašao sa tezom da treba usvojiti privremeno finansiranje institucija BiH jer interes Srpske jeste da 7.000 građana koji rade u zajedničkim institucijama prime platu.

– Ukoliko bi ljudima onemogućili da dobiju svoj lični dohodak, na neki način bismo doveli u pitanje njihovu egzistenciju. Normalno, predlagao sam da to bude zajednički dogovor svih političkih partija koje su učestvovale u kreiranju i izglasavanju zaključaka u Narodnoj skupštini RS. Srpska puni trećinu budžeta BiH i bilo bi suludo iz nekih drugih sredstava obezbijediti za plate više od 20 miliona KM mjesečno u trenucima kada su, na primjer, naši poljoprivrednici pogođeni sušom. Ako taj novac već postoji, bilo bi najpametnije da ga damo njima – zaključuje Nešić.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Izetbegović kategoričan: Neće biti pregovora sa HDZ-om

Bakir Izetbegović smatra da je potrebno izbjeći mogućnost ponavljanja situacija poput nedavnih s neimenovanjem Vlade FBiH i nepopunjavanjem Ustavnog...

Možda vas zanima i ovo