Utorak, 22 lipnja, 2021

Nesmetan protok roba na granici BiH otkako je Hrvatska ušla u EU

Nemojte propustiti

U prve dvije sedmice jula i „dolaska“ granice Evropske unije na granicu Bosne i Hercegovine, granične prijelaze sa inspekcijskim nadzorom Gradiška i Bijača, prešlo je ukupno 7.380 kamiona.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

– Carinska služba Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) je sve carinske postupke za pomenute kamione prilikom prelaska državne granice obradila u najkraćem mogućem roku, bez bilo kakvog zadržavanja – saopćeno je danas iz UIO.

Granični prijelazi Bosanska Gradiška i Bijača su dva prijelaza sa potpunim inspekcijskim nadzorom od početka mjeseca jula 2013. godine i ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Na pomenuta dva granična prijelaza je moguć međunarodni promet roba za koje je potreban potpuni inspekcijski nadzor.

Na graničnom prijelazu Gradiška u prve dvije sedmice u mjesecu julu 2013. godine državnu granicu je prešlo ukupno 5.180 kamiona. Od toga je 3.220 kamiona sa raznom robom ušlo u Bosnu i Hercegovinu, dok je 1.960 kamiona napustilo zemlju.

Na jugu Bosne i Hercegovine na graničnom prijelazu Bijača u prvih 14 dana ukupno je prometovalo 2.100 kamiona.

Od tog broja, 1.000 kamiona je ušlo u BiH, od čega je 800 kamiona bilo punih i 200 praznih, preciziraju iz UIOBiH.

Kad je u pitanju vrsta robe koja se na Bijači najviše uvozila u BiH, više od 60 posto se odnosi na naftu i naftne derivate.

U prve dvije sedmice jula preko prijelaza Bijača, Bosnu i Hercegovinu je napustilo ukupno 1.100 kamiona. Od pomenutog broja 400 kamiona je bilo natovareno robom i to pretežno drvetom i drvenom građom, dok je 700 kamiona bilo prazno prilikom izlaska iz BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje je na pomenutim graničnim prijelazima sva teretna motorna vozila obradila u najkraćem mogućem roku, tako da u prve dvije sedmice od kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, nije bilo nikakvog dužeg zadržavanja na granici sa bosansko-hercegovačke strane.

-Provođene su sve carinske procedure, bilo da se radilo o konačnom uvozu roba u BiH, privremenom uvozu, unutrašnjoj obradi, pojednostavljenim carinskim postupcima, ATA karnetu, tranzitu robe, ili izvozu robe iz BiH. Na taj način smo privrednicima iz BiH pružili mogućnost da se sa robom natovarenom na kamione ne zadržavaju duže od predviđenog, posebno imajući u vidu da je ta roba u prethodnom periodu duže ostajala na granici susjedne Republike Hrvatske, zbog određenih problema sa novim carinskim sistemom koji Hrvatska primjenjuje od 1.jula 2013. godine i ulaska u Evropsku uniju – navode iz UIOBiH.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo