Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Nestala arhiva – Nepokretni Halilović izgubio status RVI-ja!

Preporučeno

Nedžad Halilović iz zvorničkog naselja Bukovik koji boluje od teškog oblika multiple skleroze pet godina potpuno je nepokretan. Prve simptome bolesti osjetio je još 1993. godine, kada se kao pripadnik Armije RBiH borio na sapanjskom ratištu, piše portal Dnevnog avaza

nedzad halilovic1

 

Jedini izvor prihoda

Donedavno je imao status 80-postotnog RVI-ja 4. kategorije i po tom osnovu mjesečno je primao po 310 KM. Međutim, najnovijom revizijom korisnika boračko-invalidske zaštite Nedžadu je ukinuto to pravo, jer prema mišljenju ljekara, ne postoje dokazi da je njegovo sadašnje zdravstveno stanje posljedica učešća u Oružanim snagama BiH.

Upravo se čita:  Spriječeno krijumčarenje 16 stranaca, pet osoba uhapšeno

Halilović nije mogao predočiti potrebnu dokumentaciju iz ratnog perioda, i tako je ostao bez jedinog izvora prihoda.

– Mi smo se od progona iz Zvornika devet puta preseljavali i ti su se papiri zagubili. Izjave mojih saboraca koji su me bolesnog donosili s linije nisu dovoljne, a ja ne mogu doći do tih dokumenata – kaže očajni Nedžad, a citira ga Avaz.

Nestala arhiva

Upravo se čita:  Hoće li kantoni nastaviti sa isplatom porodiljske naknade od 1.000 KM?

– Kako je krenula najnovija revizija svakodnevno me zovu moji bivši borci, a neki mi čak dolaze i kući pitajući za dokumentaciju iz naše Ratne bolnice. Ja ne znam postoji li ta arhiva i gdje je završila – kaže Edhem Omerović, posljednji komandant 206. viteške brigade Armije RBiH, žaleći što će mnogi koji su zaista dali dijelove tijela i nepovratno narušili zdravlje, zbog ovog problema ostati bez primanja, piše pomenuti list.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo