Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Nestala navodeća raketa “fagot” iz kasarne u Mrkonjić-Gradu

Nemojte propustiti

Ministarstvo odbrane BiH pokrenulo je prije nekoliko dana detaljnu istragu u vezi s nestankom protivoklopnog naoružanja iz kasarne “Kula 2” u Mrkonjić-Gradu.

Ilustracija
Ilustracija

Saznajemo da je riječ o navodećoj raketi “fagot”, koja je bila uskladištena u kasarni koju kontroliraju pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH, a njen nestanak utvrđen je prilikom nadzora koji su izvršili pripadnici EUFOR-a i inspektori OSBiH, piše Avaz.

Prema nezvaničnim podacima iz OSBiH, nestala raketa koja se lansira putem daljinskog upravljača i namijenjena je za uništavanje tenkova, oklopnih vozila, utvrđenih objekata, prizemljenih aviona i drugih ciljeva na zemlji na udaljenosti do 2.000 metara, vrlo lako je mogla završiti među sirijskim pobunjenicima.

U ovaj slučaj se već ozbiljno uključio i EUFOR. Sumnja se da je nestala raketa završila upravo među pobunjenicima u Siriji, jer su, analizirajući slike pobunjenika, primijećene rakete “fagot”. Vodi se detaljna istraga koja će pokazati šta se zaista desilo te kako je moguće da je ovakva vrsta naoružanja mogla tek tako nestati. Ovo je velika afera koja se mora izvesti načistac – rekao nam je naš sagovornik, blizak OSBiH, prenosi pomenuti list.

(Avaz)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo