Subota, 16 listopada, 2021

‘Nestali avion nije snimljen, tamo nema ništa’

Nemojte propustiti

Traganje za nestalim avionom (Foto: EPA)
Traganje za nestalim avionom (Foto: EPA)

Šef malezijske civilne avijacije odbacio je mogućnost da su kineski sateliti otkrili ostatke Boinga 777 koji je s 239 osoba nestao iznad Južnog kineskog mora.

Datuk Azharudin Abdul Rahman je rekao da su avioni jutros pretražili lokaciju na koju su ukazali kineski sateliti. “Tamo nema ničeg. Išli smo tamo, i nema ničeg”, kazao je Rahman novinarima u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije.

Zvaničnici Vijetnama su prethodno rekli da je oblast u kojoj su sateliti snimili nešto sumnjivo već podrobno pretražena otkako je avion u subotu ujutro nestao bez traga.
Kineski premijer Li Kećeng je, međutim, izjavio da “dok god postoji tračak nade, Kina će nasaviti potragu za nestalim avionom Malaysia Airlinesa i neće odustati od njega”.

Kineska agencija Xinhua javila je jučer o satelitskim snimcima predmeta u moru kod južnog Vijetnama, i navela da se za njih pretpostavlja da su komadi olupine nestalog aviona.

U izvještaju je navedeno da te slike, snimljene u nedelju, 9. marta, oko 11 sati, prikazuju “tri sumnjiva plutajuća predmeta”.

Date su i koordinate lokacije na moru kog južnog Vijetnama, a istočno od Malezije, gdje se prvobitno tragalo za avionom koji je nestao u subotu ujutro.

Sinhua je navela da je najveći od tri sumnjiva predmeta dugačak 24 metra, a širok 22.
Očajnička potraga za nestalim Boingom kompanije Malaysia Airlines obilježena je tragovima koji vode u krivom smjeru.

Avion je nestao samo nekoliko sati pošto je poletio iz Kuala Lumpura. Kada je iščezao, letio je na istok preko Južnog kineskog mora.

Potraga za njime sada obuhvata 92.600 kvadratnih kilometara jugoistočne Azije, a u srijedu se proširila ka Indiji.

Dvije trećine putnika tog aviona su bili Kinezi, zbog čega je Vlada Kine povećala pritisak na zvaničnike Malezije da riješe misteriju nestanka.

Također jučer je objavljeno da je posljednja poruka posade nestalog aviona bila rutinska. “Dobro, laku noć”, odjavio se pilot kontroloru leta.

Avion na letu MH370 nestao je s civilnih radarskih ekrana u 01.30 sati u subotu, dok je bio na visini oko 10.600 metara iznad Tajlandskog zaliva.

Posada nije proglasila uzbunu, niti je javila bilo šta što bi ukazivalo da je imala problema.

U međunarodnu potragu bez presedana po obimu, uključena su 43 broda i 39 aviona iz osam zemalja, prenosi B92.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo