Utorak, 16 kolovoza, 2022

Nestali milioni eura pomoći za Srebrenicu

Nemojte propustiti

Holandija je od 1992. godine izdvojila oko 120 miliona eura za Srebrenicu, ali se milionima gubi svaki trag, navodi se u dokumentarnom filmu emitovanom na holandskom državnom TV kanalu NED2.

SrebrenicaU dokumentarcu je iznesen podatak da od 2005. godine holandsko Ministarstvo spoljnih poslova svake godine ciljano za obnovu Srebrenice, izgradnju pomirenja i identifikaciju žrtava donira pet miliona eura, te da će tako biti i ubuduće.

Autor filma pokušao je da nađe bar jedan projekat finansiran novcem njegove zemlje i našao je mali pogon za proizvodnju vina i prikupljanje ljekovitog bilja sa šest zaposlenih, prenosi “Dnevni avaz”.

Sarajevski novinar Zvonko Marić rekao je holandskim kolegama da se ne kaže slučajno da je Srebrenica “najveća praonica novca na Balkanu”.

“Na tragediji Srebrenice mnogi ljudi u BiH su se obogatili, a da za to niko nije odgovarao”, naveo je Marić.

U dokumentarcu se pojavljuje i aktuelni načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, koji tvrdi da se veliki dio novca “gubi” kod međunarodnih humanitarnih organizacija.

On pretpostavlja da je riječ o raširenoj korupciji.

Izvor: Srna

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo